Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj na demonstraci v Moskvě (20. července...

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj na demonstraci v Moskvě (20. července 2019) | foto: AP

Navalnyj už je schopen mluvit. Za jeho otravou je Rusko, soudí Pompeo

  • 249
Stav ruského opozičního předáka Alexeje Navalného se opět zlepšil, už je schopen mluvit. Podle amerického ministra zahraničí Mika Pompea existuje „značná pravděpodobnost“, že za jeho údajnou otravou stálo ruské vedení. Moskva tvrdí, že proti ní západní státy v souvislosti s případem vedou dezinformační kampaň.

Navalnyj se po převozu z Ruska zotavuje na berlínské klinice Charité. Ta v pondělí oznámila, že pacient učinil takové pokroky, že mohl být probuzen z umělého spánku. Podle informací magazínu Der Spiegel a portálu Bellingcat je Navalnyj již schopen mluvit a také si zřejmě již vybavil podrobnosti svého zdravotního kolapsu na palubě letadla ze sibiřského Tomsku do Moskvy. Jeho výpověď by mohla být nebezpečná pro ty, kteří za otravou stojí.

Kvůli možným rizikům zpřísnil berlínský kriminální úřad bezpečnostní opatření. Na Navalného podle Der Spiegelu a Bellingcatu nyní dohlíží více policistů a zesíleny byly i kontroly.

Pompeo: Rusy to přijde draho

„Existuje značná pravděpodobnost, že to (útok na Navalného) pochází od čelných ruských představitelů,“ řekl americký šéfdiplomat Mike Pompeo v rozhovoru v rádiovém pořadu, jehož přepis zveřejnilo ministerstvo zahraničí.

Podle Pompea Spojené státy nadále vyhodnocují, jakou zvolí odpověď. „Uděláme vše pro to, abychom snížili riziko, že se takové věci budou opakovat,“ dodal šéf americké diplomacie.

Německá vláda po rozborech armádních specialistů oznámila, že Navalnyj byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, kterou vyvíjel někdejší Sovětský svaz. Rusko to popírá a uvádí, že mu nebyl předložen žádný důkaz, že byl Navalnyj otráven.

„Myslím, že svět dozrál k tomu, aby pochopil, že takto se normální země nechovají. Rusy to přijde draho,“ řekl Pompeo.

Ministři zahraničí hospodářsky vyspělých zemí sdružených ve skupině G7 v úterý útok na Navalného, který byl podle nich „potvrzenou otravou“, důrazně odsoudili.

Dezinformační kampaň, tvrdí Moskva

Prohlášení ministrů zahraničí G7 Moskva odmítla jako součást protiruské „dezinformační kampaně“. Ruské ministerstvo zahraničí podle agentury TASS uvedlo, že cílem není zájem o zdraví Navalného, nýbrž zavést nové sankce vůči Rusku.

Ruská diplomacie si přitom opakovaně postěžovala, že Rusko stále nedostalo od Německa informace o výsledcích laboratorních testů a o vyšetření Navalného. „Nedostatek výše uvedených informací neumožňuje ruským vyšetřujícím orgánům použít všechny nezbytné procedurální mechanismy ke zjištění okolností incidentu,“ konstatuje se v prohlášení.

Ruské ministerstvo si ve středu předvolalo německého velvyslance, aby vyjádřilo „rozhodný protest proti neodůvodněným obviněním a ultimátům německé vlády na adresu Ruska v souvislosti s onemocněním a hospitalizací ruského občana Alexeje Navalného“, jakož i proti „zjevnému zneužití situace Berlínem k diskriminaci naší země na mezinárodní scéně“. Podle Moskvy jde o „hysterii“ a „hrubou nepřátelskou provokaci“, poznamenal list Kommersant.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov osobně vyčetl Německu, že nereaguje na oficiální žádosti ruské strany o poskytnutí údajů ohledně Navalného. „Neuspokojuje nás podstata reakcí na naše legitimní požadavky vyplnit závazky vyplývající z mezivládní dohody o právní pomoci. Neuspokojuje nás naprosto nepřijatelný tón, kterým se německé stanovisko sděluje světové veřejnosti,“ řekl ministr novinářům.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video