Microsoft pomáhá v Číně s cenzurou

  • 97
"V textu jsou zakázaná slova, smažte je prosím." Taková výzva čeká uživatele čínského internetového portálu společnosti Microsoft, když napíšou slova nepohodlná komunistickému režimu. Na portálu MSN Spaces mohou Číňané tvořit své blogy. Microsoft přiznává, že se na cenzuře podílí.

Mezi závadná slova patří například svoboda, demokracie nebo lidská práva. Mluvčí Microsoftu v americkém Seattlu podle agentury AP přiznal, že společnost spolupracuje s čínským režimem na cenzuře na portálu.

"Microsoft a jeho čínský partner, vládou založená společnost Shanghai Alliance Investment, spolupracují s úřady na zamezení určitých zakázaných výrazů," cituje agentura Adama Sohna, prodejního a marketingového ředitele MSN. Sohn ovšem nevěděl, o jaká slova se konkrétně jedná.

Zkušenosti uživatelů říkají, že kromě politicky citlivých slov jsou cenzurovány i obscénnosti a sexuální narážky.

Portál MSN Spaces je propojený s čínským portálem Microsoftu nazvaným MSN China. MSN Spaces nabízí zdarma prostor pro blogy (internetové deníčky). Od konce května, kdy byl spuštěn, už na něm vzniklo pět milionů blogů.

Čínská vláda podporuje používání internetu pro obchod a vzdělávání. Snaží se ale zabránit přístupu ke stránkám, které považuje za podvratné, připomíná AP. Při vyhledávání pomocí Googlu tak například zadání hesla Tchaj-wan nebo nezávislý Tibet skončí chybovým hlášením "stránku nelze zobrazit".

Sohn uvedl, že přísná regulační a cenzorská opatření je třeba brát jako součást čínské reality. I tak ale podle něj Microsoft v Číně podporuje komunikaci. "Pomáháme milionům lidí komunikovat a vytvářet vztahy. To je pro nás důležité," uvedl.

Rušná čínská ulice. (Ilustrační foto)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video