Bývalý prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov (9. května 2018)

Bývalý prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov (9. května 2018) | foto: Reuters

Čekám, že Biden odzbrojovací smlouvu START 3 prodlouží, prohlásil Gorbačov

  • 20
První a poslední prezident již zaniklého Sovětského svazu Michail Gorbačov očekává, že příští prezident Spojených států Joe Biden prodlouží dohodu o omezení strategických jaderných zbraní START 3, podepsanou před deseti lety v Praze. Obě velmoci musejí udělat i další kroky, řekl Gorbačov v rozhovoru, který v pondělí zveřejnila agentura RIA Novosti.

Otec takzvané perestrojky, která na přelomu osmdesátých a devadesátých let přinesla pád komunistických režimů v zemích východního bloku ovládaného z Moskvy, ve svém přesvědčení vychází z předvolebních výroků Bidena a z osobních setkání s ním v minulosti. 

Jako senátor Biden podle Gorbačova podporoval všechny sovětsko-americké dohody o omezení jaderných zbraní. Jako viceprezident pak podpořil dohodu START 3, kterou v roce 2011 podepsali v Praze prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medveděv a jejíž platnost bez prodloužení vyprší 5. února.

„Během předvolební kampaně (Biden) říkal, že dohodu (START 3) je třeba prodloužit. To je ale podle mne jen první krok. Je třeba jednat o dalším snižování. Je třeba projednávat a korigovat vojenské doktríny. Přitom směrem k nepoužití jaderných zbraní jako první, a ne směrem ke snižování prahu jejich použití, jak je tomu nyní,“ konstatoval Gorbačov.

Je přesvědčený, že následně je nutné do těchto jednání zapojit i další jaderné mocnosti. „Je to velmi velká a velmi složitá agenda. Pokud se jí USA a Rusko skutečně chopí, pak vyhrají oni i všichni ostatní,“ věří bývalý sovětský prezident.

Gorbačovova politika perestrojky (přestavby) v 80. letech, zaměřená na kontrolu zbrojení a demokratické reformy v zemích pod dominancí Sovětského svazu, pomohla ukončit období studené války. Podle agentury Reuters je Gorbačovovi v Kremlu dosud dopřáván sluch vzhledem k jeho rozsáhlým zkušenostem ve vztazích s Washingtonem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video