Lidé zapalují svíčky u portrétů 43 studentů, kteří zmizeli 26. září (Monterrey,...

Lidé zapalují svíčky u portrétů 43 studentů, kteří zmizeli 26. září (Monterrey, 23. října 2014). | foto: Reuters

Zmizení 43 studentů je blíže objasnění, mexické úřady zatkly generála

  • 5
Mexické úřady zatkly penzionovaného generála Josého Rodrígueze v souvislosti se zmizením 43 studentů v roce 2014. Jde o dosud nejvýše postaveného vojenského představitele zadrženého při vyšetřování případu.

Náměstek ministra veřejné bezpečnosti Ricardo Mejía řekl, že nedávno byly ve spojitosti se známým únosem ve městě Iguala na jihozápadě Mexika vydány čtyři zatykače na vojenské funkcionáře. „V tuto chvíli byly tři z nich splněny a máme tři zadržené, včetně tehdejšího velitele 27. pěchotního praporu,“ řekl Mejía na tiskové konferenci.

Těla 43 studentů se dosud nenašla, mexickému prokurátorovi hrozí roky vězení

Předchozí mexická vláda tvrdila, že únosy má na svědomí místní zkorumpovaná policie společně s místním drogovým gangem. Po přezkoumání případu náměstek ministra vnitra v srpnu řekl, že šest pohřešovaných studentů bylo ještě živých předáno Rodríguezovi, který nařídil jejich zabití.

Zmizení studentů zvedlo v Mexiku velkou vlnu demonstrací, při nichž lidé požadovali objasnění případu. To se dodnes nepodařilo, stále není zcela jasné, co se přesně stalo ani motiv činu.

Případem se z iniciativy současné vlády zabývala i zvláštní komise (CVAJ), která v srpnu zveřejnila předběžné závěry, v nichž zmizení 43 studentů nazvala „státním zločinem“ a konstatovala, že nic nenasvědčuje tomu, že by studenti ještě žili.

Studenti pedagogické školy z Ayotzinapy, samí chlapci, zmizeli v noci z 26. na 27. září 2014 ve městě Iguala v jihomexickém státě Guerrero, když se chystali autobusy jet do mexické metropole na demonstrace. Vyšetřování ukázalo, že byli uneseni a zřejmě zavražděni. Našla se ale těla jen tří z nich.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Mexiko, Guerrero

Video