VIDEO: V Mexiku se zřítilo nové obchodní centrum, stálo na nestabilním podloží

  • 11
Nedávno otevřené nákupní středisko v hlavním městě Mexika se ve čtvrtek částečně zhroutilo poté, co technici uvnitř budovy objevili konstrukční závady. Provozovatelé museli centrum vyklidit a evakuovat oblast. Na místě nejsou žádné oběti. Části ruin dopadly až na vedlejší dálnici, kterou místní úřady uzavřely krátce před kolapsem obchodního centra.

Vidozáznamy uveřejněné na sociálních sítích ukazují, jak se část nově postavené vícepodlažní budovy, kterou řemeslníci kvůli konstrukčním problémům vyztužili podpůrnými pilíři, hroutí do oblaku prachu a zkrouceného kovu. 

Středisko Astz Pedregal se pro návštěvníky otevřelo letos v březnu. Některé části však stále procházely dostavbou. Starosta Mexico City José Ramón Amieva uvedl, že k rozpadu došlo v místě, kde se nacházejí kanceláře. Odborníci nyní zkoumají, jestli bylo zhroucení vyztužené části způsobeno konstrukčními nedostatky či usazováním půdy.

„Odborníci zaznamenali, že mezi převisem a zbytkem budovy došlo k oddělení,“ popsal zhroucení Amieva. Provozovatel obchodního centra uvedl, že městským úřadům narušení budovy okamžitě nahlásil. Omluvil se také za omezení provozu na vytížené dálnici Periférico, kde musely být kvůli sesuvu uzavřeny dva jízdní pruhy.

Nákupní centrum si vysloužilo negativní ohlasy ještě před svým zřícením, a to právě kvůli své blízkosti k dálnici či k vodním nádržím, které městu slouží jako sběrné místo v případě sezónních dešťů.

Stavba nestandardních budov představuje v Mexico city dlouhodobé bezpečností riziko. Město má špatné půdní podloží a stavaři tu často zakládají budovy na nestabilní půdě. Během silných zemětřesní v září 1985 a 2017 se zhroutilo mnoho nekvalitně postavených domů, při jejichž pádu zemřelo několik set lidí. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video