ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Zloději v Mexiku ukradli radioaktivní iridium, úřady jsou v pohotovosti

  • 4
V pěti mexických státech úřady vyhlásily úřady pohotovost po pondělní krádeži kontejneru s radioaktivním materiálem. Kdo se dostane do přímého kontaktu s látkou, může si odnést trvalé následky, varovalo ministerstvo vnitra.

„Být v blízkosti tohoto množství nechráněného radioaktivního materiálu hodiny či dny může být fatální,“ citovala agentura AFP prohlášení mexického ministerstva vnitra.

Zloději ukradli kontejner, který obsahoval radioaktivní izotop iridia 192, který se využívá v průmyslových rentgenech. Zmocnili se nákladu v Cárdenasu v jihomexickém státě Tabasco. Poplach byl vyhlášen také ve státech Campeche, Chiapas, Oaxaca a Veracruz. Případem se zabývají úřady civilní ochrany, armáda, námořnictvo a federální policie.

Ministerstvo vyzývá obyvatele, že pokud materiál najdou, ať se ho v žádném případě nedotýkají a vytvoří kolem něj třicetimetrový ochranný kruh a neprodleně informují policii.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii vydala varování pro „extrémně nebezpečný materiál“ a americká vláda sleduje situaci.

Není to poprvé, co se v Mexiku podobný incident odehrál. Například v prosinci 2013 zloději ukradli kontejner s vysoce radioaktivním kobaltem 60 z léčebného centra pro boj s rakovinou poblíž Mexiko City. Policie později zatkla pět podezřelých, kteří museli být hospitalizováni v nemocnici.

Loni v létě byl u mexické metropole ukraden rovněž kontejner iridia 192, policisté ho nakonec nalezli opuštěný nedaleko místa krádeže. Letos se úřady již také musely zabývat podobným případem, kdy v centrálním Mexiku někdo ukradl tři nákladní automobily, které převážely radioaktivní materiály pro průmyslové využití.

Vnitřní bezpečnost země vážně narušují drogové kartely, zda ale stojí za nynějším případem, není jasné.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video