Tropická bouře zasáhla sever Floridy, výrazné škody zatím nezpůsobila

  • 4
Tropická bouře Elsa ve středu postupovala podél západního pobřeží Floridy. V regionu byly vydatné srážky, dramatické škody nebo výpadky proudu ale v noci na středu nezpůsobila. Bouře na chvíli zesílila a nabrala sílu hurikánu prvního stupně na pětibodové škále.

Americkou pevninu měla Elsa podle poslední předpovědi zasáhnout kolem poledne na severu Floridy.

Bouře přinesla přívaly srážek na Kubu a jinde v Karibiku si vyžádala nejméně tři mrtvé. Kvůli počasí evakuovali na Kubě přes 180 000 lidí. Na západě Floridy byly obavy kvůli silnému dešti se záplavami a tornádům.

Kolem 08:00 místního času (14:00 SELČ) se bouře nacházela u záhybu floridského pobřeží severně od města Tampa a provázel ji vítr o maximální rychlosti 105 kilometrů v hodině. Výstraha před hurikánem či tropickou bouří platila asi pro 300 kilometrů dlouhý úsek pobřeží od Tampy na sever, NHC varovala před prudkým deštěm a rizikem záplav i ve státech Georgia a Jižní Karolína. Ty by Elsa měla zasáhnout ve středu večer a ve čtvrtek.

Při postupu podél západu Floridy bouře zdá se způsobila relativně mírné škody. V jižněji položených městech byla výstraha odvolána, v Tampě a okolí bylo mokro a větrno, hustě zalidněná oblast ale patrně vyvázla bez újmy.

 „Máme štěstí, že dnes ráno vidíme jen minimální škody a záplavy,“ uvedla na twitteru starostka Tampy Jane Castorová, která zároveň vyzvala obyvatele k opatrnosti.

Dvě energetické společnosti, které zajišťují dodávky elektřiny pro Tampu a okolí, ráno hlásily jen necelých 5 000 zákazníků bez proudu. Letiště v Tampě v úterý v 17 hodin přerušilo provoz, počítalo ovšem s jeho obnovením ještě před koncem středečního dopoledne.

V noci na středu místního času hrozila v částech západní a centrální Floridy tornáda, ve středu varování podle agentury Reuters nadále platí pro severní Floridu, jihovýchodní Georgii a východ Jižní Karolíny. 

Tropická bouře Elsa míří k pobřeží Floridy. (6. července 2021)

Na Floridě postup Elsy vyvolává obavy i v souvislosti s pokračujícím prohledáváním trosek po částečném kolapsu 12patrové budovy u Miami. Podle aktuálních předpovědí se centrum bouře těmto místům vyhne, i sem ale může Elsa přinést vydatné srážky a opět tak zkomplikovat mnohokrát přerušené záchranné práce.

Silný vítr a vydatné lijáky Elsa v úterý přinesla na ostrovy Key West, kde zaplavila ulice. Jako hurikán byla klasifikovaná i na konci minulého týdne, pak ale zeslábla na tropickou bouři. Nejdříve se prohnala přes Barbados, Svatou Lucii a Dominikánskou republiku a další karibské ostrovy.

Podle předběžných odhadů způsobila Elsa na Svaté Lucii škody až 12 milionů dolarů (téměř 260 milionů Kč) a 5,3 milionů USD (skoro 115 milionů Kč) na Jamajce.

Záběry z míst, které bouře zasáhla:

Sledujte bouři online na tomto videu:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video