Řádnou hlavu ruské pravoslavné církve zvolí velký sněm do půl roku. Metropolita Kirill je podle médií favoritem.

Řádnou hlavu ruské pravoslavné církve zvolí velký sněm do půl roku. Metropolita Kirill je podle médií favoritem. | foto: Profimedia.cz

Metropolita Kirill stanul dočasně v čele ruské pravoslavné církve

  • 1
Jeden den po úmrtí hlavy ruské pravoslavné církve zvolil dvanáctičlenný synod dočasného nástupce. Patriarchu Alexeje II. prozatím v čele vlivného společenství nahradí metropolita smolenský a kaliningradský Kirill. Řádného nástupce vybere velký sněm duchovenstva i laiků do šesti měsíců.

Ruská média považují metropolitu Kirilla, který dosud sehrával roli "ministra zahraničí" moskevského patriarchátu a těší se pověsti reformátora, za jednoho z možných favoritů.

Mezi potenciálními nástupci se však vyskytují kupříkladu i jména minského metropolity Filareta, předsedy komise synodu pro kanonizaci, metropolity Juvenalije a vedoucího moskevského patriarchátu, kalužského metropolity Klimenta.

Synod také rozhodl, že pohřeb Alexeje II. se uskuteční v úterý v moskevském patriarchálním Chrámu Zjevení Páně. Alexej II. zemřel v pátek, podle neoficiálních informací podlehl rakovině. - čtěte Zemřel patriarcha ruské pravoslavné církve Alexej II.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video