Muslimové v Mekce kamenují ďábla, pouť skončí modlitbou

  • 167
Přes dva miliony poutníků se v úterý připojily ke kamenování ďábla při své tradiční pouti do Mekky. V bílých rouchách symbolizujících čistotu házejí kameny na zeď, což je podle agentury Reuters nejnebezpečnější část pouti hadždž. Před třemi lety se při ní ušlapaly až dva tisíce lidí. Pouť končí v pátek modlitbou ve Velké mešitě.

Rituály spojené s poutí začaly v neděli a obřady, které napodobují pouť proroka Mohamedem ze sedmého století, potrvají do pátku. Poutníky letos doprovázejí nové mobilní aplikace, které mají zajistit snazší orientaci všech zúčastněných.

Pouť do Mekky, neboli hadždž, je vedle vyznání víry, modlitby, půstu a almužny, pátým pilířem islámu. Nejméně jednou za život ji má vykonat každý věřící muslim, má-li na to prostředky a umožní-li mu to zdraví. Letos se jí podle agentury Reuters zúčastnily více než dva miliony lidí.

Rituál kamenování Satana - tedy házení kaménků na několikaposchoďovou strukturu s betonovými pilíři, se koná v údolí Miná, které se obecně považuje za bezpečnostně nejproblematičtější, protože se v něm shromáždí vždy velký počet lidí ve stejnou dobu. Před třemi lety se tam ušlapaly stovky lidí.

Po obřadu kamenování začíná třídenní svátek oběti, při němž se porážejí a darují obětní zvířata. Poutníci pak odcházejí zpět do Miná, na konci poutě znovu obejdou Kabu a odloží poutní šat. Celá hadždž podle agentury Reuters končí modlitbou ve Velké Mešitě v Mekce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video