Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mechwarrior 3 - souboj obřích robotů

  14:16
-

Tak jsme po týdnech nic nedělání konečně přistáli na pošmourné planetě tak trochu připomínající matičku Zemi. Na mobilní základně je nezvykle rušno. Konečně se do zasedací místnosti dostal i velitel a nastínil nám situaci. Několik našich výsadkových lodí bylo sestřeleno. Cílem první operace bude dostat se k velkým laserovým věžím a zneškodnit je. Jednotky nepřátelského klanu Smoking Jaguar již tedy vědí o naší přítomnosti. Není času nazbyt. Vydávám se do hangáru, překontroluji všechny systémy, opráším symbol jednotek Eridani Light Horse a startuji svého ‘Mecha.

Pokud jste již hráli Mechwarrior 1 či 2 bude představování hlavních akterů této simulace poněkud zbytečné, ale pro ty z vás kteří tu čest neměli: Boj se po dlouhých letech výzkumu a vývoje ve zbrojní oblasti přeorientoval z tanků a bojových skafandrů na velké stroje – mechanické vojáky – Mechanical Warriors zkráceně Mechwarrior a nejlépe ‘Mech (vyslovováno [mek]). Menší boje se stále odehrávají mezi vojáky, obrněnými vozidly a tanky. Ale pouze do té doby než se na obzoru objeví 15 metrů vysoký ‘Mech. V ten okamžik nepřátelští vojáci opouštějí tanky, zahazují zbraně a utíkají do úkrytu. Ale před ‘Mechem není kam utéct. A nezastaví ho nic jiného než další ‘Mech.

Nejedná se o roboty, jak by bylo možno při pohledu na ně mylně předpokládat, nýbrž o pouhé stroje, jejichž bojové schopnosti ve výsledku závisí opět jen a pouze na schopnostech člověka který je řídí. Nicméně jsou tyto stroje vybaveny zbraňovými systémy značné ničivé síly. Najdou se jak “malí” ‘Mechové typu Owens či Puma, mající kolem 10m a 35 tun, ale postaví-li se proti vám 17-ti metrový stotunový Annihilator, pak je radno dát se na útěk.

Ale proč se opět vydali ‘Mechové na bojová pole? Píše se rok 3061 a došlo ke střetu, kterým vyvrcholily boje vedené již od roku 2766. Tehdy došlo k rozdělení Vnitřní oblasti (Inner Sphere) a k bojům mezi jednotlivými klany. Boje trvaly třináct let, až pět klanů sjednocených do Hvězdné ligy (Star League) pod velením generála Aleksandra Korenskyho dobylo území společného nepřítele. Ale zdání míru bylo falešné. Dobyté území se stalo příčinou další války jednotlivých klanů. Generál nesnesl rozpad Hvězdné ligy, oznámil, že se vydává hledat nové světy pro kolonizaci a odlétl s osmdesáti procenty svých vojsk. Jednotky Eridani Light Horse zůstaly ve Vnitřní oblasti a bojovali dále za myšlenky generála Korenskyho. Roku 3051 došlo k opětovným vpádům některých klanů do vnitřní oblasti. Od té doby se opět válčí. Roku 3058 byla ustanovena nová Hvězdná liga, která se rozhodla zlikvidovat nejnebezpečnější z klanů – Smoking Jaguar. To se víceméně podařilo na jejich domovském světě Huntress. Ale za pár let povstaly zbytky jejich sil. A nyní je na vás tyto poslední části odporu rozprášit.

“Těch pár tanků nebyl problém, ale před tebou jsou laserové věže a můžeš očekávat i nějaké ‘Mechy. Konec.” A měli pravdu. Na radaru jsem již detekoval dvě laserové věže ve vzdálenosti jednoho kilometru. Jen co se dostanu na 800 metrů, uvařím je těžkým ER laserem. Ale co to slyším: “‘Mech power up detected!” Tak to je už horší. Rychle si poradit s věžemi, ale zase pozor na přehřátí systémů. A támhle běží. Můj 55 tunový Bushwacker má téměř rovnocenného soupeře – 50 tunový Black Hawk. Tak uvidíme jestli tvoje nožky snesou pár ran těžkým autokanónem desítkou?

Hra pro jednoho hráče má tři možnosti – kampaň o dvaceti misích, “instant action” kde si můžete vybrat z několika úkolů (zničit soupeře, projít několik vln soupeřů, dobýt pozici, bránit pozici) a také lze zvolit typy ‘Mechů na vaší i nepřátelské straně. Poslední možností jsou čtyři tréninkové mise, které vás důkladně (anglicky) seznámí s ovládáním. Samozřejmě je zde i možnost hry více hráčů a to po modemu, na lokální síti a přes Internet.

V kampani pokračujete v uvedeném úkolu - zničit poslední zbytky Smoking Jaguar klanu. Na začátku mise je samozřejmé seznámení s úkoly (briefing). Zpravidla nejprve uvidíte (pokud jsou k dispozici) snímky z družice provázené jednotlivými záběry na cíle mise pořízené špionážní sondou následované taktickou mapou s vyznačenými cíli a možnými nepřáteli. Pak si můžete umístit do vaší mobilní základny ‘Mechy, zbraně, munici a další vybavení ukořistěné během poslední mise a přezbrojit si stroj svůj i svých kolegů ve zbrani.

Firma Microprose v této oblasti jako obvykle odvedla dobrou práci. Na výběr je 18 ‘Mechů (některé musíte ovšem nejprve ukořistit), třicet zbraní a to různých laserů, kanónů a raket. Dále je k dispozici kolem 20ti různých systémů jako protiraketové střely, “skákací” motory, přídavná chladící zařízení apod. Nakonec se lze dovybavit pár tunami zbroje, kterou lze podle potřeby umístit na různé části stroje. Každá součást výbavy má určitou hmotnost a rozměry, čímž je limitováno kam ji lze uložit. Velké těžké razantní kanóny se vejdou pouze na paže, které ale mohou být ustřeleny. Menší lasery lze umístit na trup ‘Mecha či na hlavu. Na nohou jsou zpravidla podpůrné systémy (ale nějaký laser by se tam také vešel). U jednotlivých strojů můžete také měnit typ motorů, celkovou stavbu a další faktory, které modifikují vaší rychlost, nosnost, sílu zbroje apod.

Mise se odehrávají v otevřené zelené krajině i ve městě, podzemních základnách či na sněhem pokrytých pláních a předposlední mise dokonce v nitru sopky. Základní ovládání ‘Mecha je klávesnicí, myší nebo joystickem. Na klávesnici má téměř každá klávesa svůj význam a některé mají další s klávesami Ctrl, Alt a Shift. Pro otrlé hráče lze ‘Mecha ovládat klávesnicí, myší i joystickem. Všem těmto ovládacím prvkům lze předdefinovat smysl kláves a tlačítek i os. Takže nakonec můžete například na šipkách ovládat směr a rychlost pohybu, joystickem otáčet tělem a myší přesně mířit pažemi.

Kromě prvních pár počátečních misí, na které jste sami, se k vám posléze přidávají další vojáci. Během mise je potkáte v jejich ‘Mechu, ale do další mise je můžete posadit do kteréhokoli jiného ukořistěného stroje. Na konci kampaně jsem se procházel se svými třemi kolegy v Annihilátorech, což je opravdu smrtelná sestava. Vašim vojákům (anglicky lancemate) můžete udílet rozkazy – zaútoč na můj cíl, braň můj cíl, následuj mě, zůstaň na místě, nechej se opravit. Také je zde tzv. “lancemate menu” kde můžete udílet rozkazy více vojákům a také jim určit kam se přesunout, na co zaútočit nebo co bránit.

Tímto se dostáváme k umělé inteligenci ‘Mechů. Zde se hra týmu Microporse trochu vymkla z rukou. ‘Mech je na jedné straně docela inteligentní – uhne vám z cesty, obejde dům a když bojuje s nepřítelem, chová se poměrně rozumě – jde kolmo na něj, aby znesnadnil míření, střílí po nohou či po pažích a volí vhodné zbraně. Ale když dáte rozkaz: “Následuj mě!” tak se zasekne na pilíři od mostu. Dostanete-li se na dostřel k nějakému ‘Mechu, může se stát, že on vás ještě nebere na vědomí, a to ani poté, co mu jedna paže chybí, torzo má značně zdevastované a silně kulhá. Také stroje mobilní báze se občas do sebe trochu zaseknou a pak jim musíte dlouho pomáhat aby se rozestavily do správné pozice.

Polní mobilní báze (Mobile Field Base – MFB) je v Mechwarrioru 3 novinkou. Jedná se o tři vozy na pásech, které jsou schopny se rozložit do menšího servisního hangáru, opravit váš ‘Mech a doplnit munici. Zato je musíte dobře hlídat, aby je někdo nezničil.

Co se samotných soubojů týká, lze je rozdělit do dvou kategorií.

Za prvé: vy proti všemu co není ‘Mech. Otázka času. Ať se jedná o tanky, které explodují po pár zásazích těžšími lasery, ale povolí i lehčím laserům, aniž by vás výrazně poškodily nebo vrtulníky které uzemníte jedinou dobře mířenou ranou. Trochu více “koušou” obrané věže. Situaci ovšem rezolutně řeší zbraně s dlouhým dosahem, které je za chvíli rozmetají, aniž přijdete k úhoně.

Jakýsi mezistupeň tvoří Elementálové – vojáci v power suit, tedy jakýchsi bojových skafandrech. Mají pár raketometů a menší lasery, ale moc škody napáchat nemohou. Pouze jsou nepříjemně pohybliví.

Za druhé: vy versus jiný ‘Mech. Je-li nepřítel slabší neznamená to stále jasné vítězství. Dobře mířená rána do nohy pořádnou zbraní nebo zásah silnými raketami vás složí k zemi. Než se postavíte a otřepete letí k vám zpravidla další projektily nebo rakety. Proto je užitečné dát první pořádnou ránu. V případě že jste výrazně slabší, pak vám budiž nebe milostivo. Potkat v 50 tunovém stroji 100 tunového Annihilátora je otázka dvou ran všemi jeho kanóny a můžete si dát misi znovu.

Věže jsou již v plamenech, ale Black Hawk se nepříjemně přiblížuje. Otáčím svého ‘Mecha aby šel téměř kolmo na směr nepřítele a nastavuji rychlost 30km/h. Přepínám na pulsní lasery. Zapínám zoom a pečlivě pozoruji blížící se masu kovu. Náhle se ozývá varovný signál – blíží se rakety. Zapínám protiraketový systém, pečlivě mířím a vysílám dva svazky paprsků do nohou nepřítele. Zásah. Bohužel i do mě. Ale ani jedna rána nebyla dostatečně průrazná. ‘Mech se blíží dál. Přepínám na kanón AC 10. Pečlivě sleduji souhru běžících končetin mého protivníka. Teď. Zarachotily kanóny na pravé paži mého ‘Mecha a tu vidím jak ohromný kolos zakopl, upadl a kolem něj se zavířil prach. Teď nebo nikdy. Otáčím svůj stroj a řítím se dokončit své dílo zkázy, než se nepřítel zase postaví.

Nevydařila-li se tvůrci umělá inteligence, pak vše vynahrazuje perfektní grafika. Na výběr je rozlišení od 640x480 do 1024x768 a samozřejmě řada nastavení grafických možností. Hra 3D kartu nevyžaduje, ale lze ji rozhodně doporučit. Stroje jsou perfektně vyvedeny. Všechny končetiny se pohybují a otáčejí (i prsty na nohou). Trochu mě zklamalo, že na ‘Mechovi nejsou vidět zbraně, které opravdu nese, ale to je již detail. Někdy se mraky nad vámi protrhnou a země se rozjasní, za chvíli se zase zatáhne, začne pršet a v dáli uhodí blesk. Stojíte-li na skále můžete někdy pod sebou zahlédnout pohybující se stín vašeho stroje. Výbuchy a další efekty jsou též velmi vydařené (nahlédněte do fotogalerie). ‘Mechům lze ustřelit paže i nohy. Bez paží sice funguje, ale systémy, které na nich byly jsou pochopitelně v nenávratnu. Bez jiných částí těla je ‘Mech nepoužitelný, tedy zneškodněný.

Co se zvuku týče, není zrovna uchvacující, ale rozhodně nezaostává. Ke hře hraje hudba dobře dokreslující ponurou atmosféru, vaši kolegové reagují na vaše povely každý svým specifickým způsobem a informace od ‘Mecha o blížících se raketách, přehřívání systému či kritickém zásahu vám sděluje sympatický ženský hlas. Občas se také uprostřed mise dozvíte co váš objev nebo čin způsobil a vojáci se občas o těchto faktech spolu dohadují.

Hratelnost hry je docela vysoká až na pár detailů, které by ji ještě zvýšily. Nejvíce jsem postrádal možnost uložit stav hry. Když ne kdekoliv tak například vždy po splnění nějakého úkolu, na určitém místě nebo v určité situaci (po misi je pozice samozřejmě automaticky uložena). Přeci jenom opakovat dvacet minut hry, kdy se probíjíte lehkými soupeři, abyste pak pošli pod zbraní posledního silného nepřítele je trochu otravné. Také dvacet misí není příliš. Ale nutno dodat, že mise jsou každá v jiném prostředí, takže zde odvedli tvůrci značný kus práce. Možná mohli jednotlivé mise prodloužit (ale pak by chybějící save/load byl neúnosný). Ale stejně je to dobrá hra - přece nenecháte Smoking Jaguar Clan aby opět povstal a rozvrátil Inner Sphere.

Na velké vzdálenosti se hodí mít zapnutý zoom mód. ‘Mech je hezky vidět i na vzdálenost 700 metrů. Přede Mnou stojí stroje mobilní polní báze (Mobile Field Base - MFB).

Momentka po bitvě. Za mými spolubojovníky jsou trosky zřícené výsadkové vesmírné lodi.

Cíle mise jsou jasné – zničit mosty označené zelenými kroužky a tak uvěznit konvoj jedoucí po silnici. Pak zlikvidovat obrané věže a objekty označené červenými kroužky.

Odstřelení tanku typu Bulldog. Typická exploze malé pozemní jednotky.

Boj ve městě. Civilisté se zde nevyskytují, takže si nemusíte dávat pozor kam šlapete.

Nestojím na žádném vyvýšeném místě. Puma se svými deseti metry prostě není pro 17ti metrového Annihilátora překážkou.

Cíl: zničit vesnici, sloužící jako sklad munice.

Kolega se činí. ER large lasery jsou jedny z nejsilnějších v celé výbavě.

I Puma si dokáže sama poradit. Zničený Owens na obzoru je ale spíše průzkumným než bojovým robotem.

Když Annihilátor zahájí střelbu čtyřmi LB-10X AC kanóny, pak jenom plechy létají. Povšimněte si zamlžených displejů a kontrolky teploty v červené zóně - střelba zahřívá systémy a ty pak vypovídají službu.

Malebné městečko při pohledu ze 17-ti metrového stroje. Obyvatelé musí doufat, že pilot ‘Mecha řídit umí.

Ani tří patrový dům neobstojí před Annihilátorem v akci.

Boj někdy probíhá na značné vzdálenosti

Ale ani (mnou mytizovaný) Annihilátor není neporazitelný

Zde se umísťují na ‘Mechy všechny systémy.

Kdyby nechal mou MFB na pokoji a radši se vůbec nemotal okolo, mohl být tento Strider ještě funkční.

Stroje MFB se sjíždějí, aby opravili mého ‘Mecha.

Nepěkný zásah dávkou raket do jednoho z mých spolubojovníků. Tento ‘Mech naštěstí několik takových zásahů snese.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video zachytilo atentát na Roberta Fica

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda

17. května 2024  20:07

Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...

Když se při dějepisu učí o emancipaci. Výuku má rozšířit téma genderu či LGBT

17. května 2024

Premium Mluvit v hodinách dějepisu o genderové identitě či LGBT? Někteří učitelé už tímto směrem výuku dětí...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...