Senátor McCain (vlevo) na návštěvě zdevastovaných částí New Orleans

Senátor McCain (vlevo) na návštěvě zdevastovaných částí New Orleans | foto: Reuters

McCain se kvůli hurikánu Katrina pustil do Bushe

  • 9
Arizonský senátor a republikánský kandidát na prezidenta John McCain se během návštěvy New Orleansu pustil do současného šéfa Bílého domu George Bushe. Vyčetl mu, že před třemi lety "ostudným způsobem" zareagoval na hurikán Katrina. Ten tehdy zpustošil jih Spojených států.

McCain, který se tak distancoval od republikánského prezidenta, zdůraznil, že on by město navštívil ihned po katastrofě. "Říkám jen, že bych přistál na nejbližší základně a přišel bych osobně," řekl jednasedmdesátiletý politik při návštěvě poničených čtvrtí New Orelansu.

"Chci ujistit obyvatele New Orleansu a obyvatele této země: již nikdy, nikdy se nebude ke katastrofě takové povahy přistupovat tak hrozným a ostudným způsobem, jak se to stalo," dodal.

Dva dny poté, co se hurikán Katrina přehnal nad městem, způsobil rozsáhlé záplavy a záchranné úsilí bylo nedostatečné a chaotické, Bush jen přeletěl nad New Orleansem v prezidentském letadle na zpáteční cestě ze západního pobřeží USA. - o Katrině čtěte více zde

McCain později novinářům řekl, že za katastrofu, k níž po hurikánu došlo, jsou odpovědné "všechny úrovně státní správy". "Nezdůrazňuji konkrétně prezidenta, ale i na něj padá vina, samozřejmě," řekl.

Mluvčí Bílého domu Dana Perinová řekla, že Bush "převzal odpovědnost za jakékoli selhání federální vlády". "Ale problémy byly také na úrovni státu a místní správy," dodala.

V New Orleansu McCain také odmítl prohlášení texaského televizního kazatele Johna Hageeho, podle něhož Bůh potrestal New Orleans hurikánem Katrina za to, že město plánovalo uspořádání pochodu homosexuálů. Hagee podpořil McCainovu kandidaturu.

"Je to nesmysl, nesmysl a ještě jednou nesmysl," řekl McCain s tím, že nepřejímá názory každého, kdo ho podpoří. Oceňuje prý však Hageeho podporu Izraele.

McCain je jedním z adeptů na post příštího prezidenta Spojených států. Republikán si nominaci své strany do voleb zajistil už počátkem března, když s velkým náskokem získal dostatečný počet delegátů. - (čtěte, jak si McCain zajistil nominaci) Nyní se snaží získat podporu voličů v ekonomicky postižených oblastech země, na které se republikánští kandidáti obvykle nezaměřují.

Zcela odlišná je situace u demokratů. Tam se o nominaci perou Barack Obama a Hillary Clintonová. U voličů zatím mírně vede Obama, ale o tom, kdo se skutečně zúčastní listopadových voleb, rozhodne až nominační sjezd Demokratické strany. - čtěte o souboji demokratů

SPECIÁL iDNES.cz: Souboj o Bílý dům

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video