Citlivé přístroje odhalily stopy teobrominu, což je složka, kterou lze najít pouze v kakaovníku (Theobroma cacao). Theobroma v latině znamená "pokrm bohů".
Zkoumaná keramika je z období od 6. století před naším letopočtem až do roku 250 našeho letopočtu. Přítomnost kakaa v nádobách dosvědčuje, že se používalo o tisíciletí dříve, než zatím mohli badatelé dokázat.
Mayové byli v době dobývání Ameriky známí jako velcí milovníci čokolády, kterou konzumovali nejen jako nápoj, ale přidávali ji také do mnoha jídel. Čokoládovou pěnu Mayové a Aztékové považovali za nejlepší část "pokrmu bohů".
Kakao také v různých poměrech míchali s dalšími ingrediencemi - vodou, kukuřičnou moukou, kořením nebo medem.
Na počátku šestnáctého století dobyvatel Hernán Cortés poslal první dodávku čokolády španělskému králi Karlovi V., který jí byl unesen. V roce 1615 španělská infantka a manželka Ludvíka XIII. Anna Rakouská rychle naučila své čokoládové vášni celý francouzský královský dvůr.
Američtí vědci ve stejném časopise uveřejnili v roce 1996 objev, že černá čokoláda obsahuje molekuly, jež vyvolávají podobný efekt jako marihuana. Právě tyto látky prý násobí příjemné pocity "čokoholiků".