Rudá planeta není geologicky | foto: Reuters

Mars se chvěje a otepluje, zjistili vědci

  • 24
Rudá planeta možná není tak klidná, jak se dosud zdálo. Vědci z amerického Úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) zjistili, že Mars je geologicky aktivní. Porovnali snímky ze sondy Mars Global Surveyor. Planeta se podle nich otepluje a je seizmicky aktivní.

Snímky NASA si prohlédněte ve FOTOGALERII

Až dosud se vědci shodovali na tom, že planeta je geologicky mrtvá. Na nejnovějších snímcích se však objevily trhliny, které odborníci v předchozích letech nezaznamenali.

"Některé geologické útvary se během roku posunuly až o tři metry," vysvětlil šéf výzkumníků Michalel Meyer. "Zdá se, že povrch Marsu je ´živější´ než se zdálo."

Jeho kolega Michael Malin okamžitě přispěchal s novým termínem - marsotřesení.

Vědci rovněž zjistili, že se Mars otepluje podobně jako Země. Zatím však není jasné, proč je planeta teplejší. "Je docela možné, že se i na Marsu střídají období tepla s dobami ledovými," přišel s domněnkou Malin.

Sonda Mars Global Surveyor obíhá kolem planety od září 1997. Svoji misi by měla ukončit příští rok. Odborníci plánují, že ji v listopadu 2006 vystřídá sonda Mars Reconnaissance Orbiter, kterou NASA vypustila letos v srpnu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video