Maročan unesl letadlo do Barcelony, chtěl ovšem do Frankfurtu

- Letadlo společnosti Royal Air Maroc na lince z Casablanky do Tunisu dnes v noci unesl pětačtyřicetiletý Maročan. Po přistání v Barceloně se po šesti hodinách vzdal, všichni cestující i členové posádky, dohromady 81 lidí, jsou v pořádku. Mluvčí katalánské autonomní vlády Daniel Bonet řekl novinářům, že pachatel je "duševně nevyrovnaný". Podle jeho slov chtěl pirát v Barceloně pouze doplnit palivo a poté pokračovat do Frankfurtu nad Mohanem.

Mluvčí řekl, že motivem mohl být zoufalý pokus pachatele o emigraci do Evropy. Poznamenal však, že příčina je dosud nejasná; piráta ještě ráno vyslýchali vyšetřovatelé.

Únos začal po necelých dvou hodinách od vzletu v Casablance, odkud Boeing 737-400 vzlétl v půl deváté středoevropského letního času. "Společnost byla informována o únosu letadla ve 22:15 SELČ a stroj přistál normálně v Barceloně ve 22:53 SELČ," uvedla letecká společnost RAM ve své prohlášení k únosu.

Unesený boeing zastavil na dráze vedle terminálu. Letadlo obklíčilo asi 200 policistů a členů Civilní gardy. S pachatelem se vyjednávalo prostřednictvím radiového spojení.
Pirát tvrdil, že je jedním ze tří únosců, kteří letadlo zadržují, ale španělský vládní zdroj prohlásil, že úřady brzy přišly na to, že pachatel je sám
.
První oficiální zprávy tvrdily, že na palubě je 88 lidí, ale nakonec se ukázalo, že v letadle bylo 73 cestujících a osmičlenná posádka. Většina cestujících byla ze severní Afriky, ale uneseným strojem letěli také Francouzi, Němci, Švýcaři, Nizozemci a Kanaďané.
Španělský ministr vnitra Jaime Mayor Oreja informoval o únosu své protějšky v Maroku a Německu.

Poprvé bylo jasné, že únos skončil pokojně, když cestující začali vystupovat z letadla a když nasedli do autobusů, které je odvezly k terminálu.
"Nejdůležitější bylo, že jsme se pokusili o pokojné řešení," řekl španělský vyjednávač Carlos Rubio. "Zásah je vždy tím posledním a nese mnoho rizika."

Cestující za únosu zachovávali klid a pozdravili potleskem kapitána letounu, když se k nim připojil v čekárně barcelonského letiště.
Dopravu cestujících do Tunisu zajistily letištní úřady.

Cestující z marockého letadla Boeing 737-400 jsou odváženi autobusem do letišní haly, únos skončil

Cestující z uneseného letadla odpočívají v letištní hale v Barceloně, únos skončil

Posádka uneseného letadla diskutuje v letištní hale v Barceloně, únos skončil, všichni jsou živi zdrávi


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Boeing 

Video