(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Německý Marburg nabídl, že přijme migranty z lodi ve Středozemním moři

  • 195
Německé město Marburg je ochotno přijmout uprchlíky z německé lodi Sea-Watch 3, která od 22. prosince pluje ve Středozemním moři. Informovala o tom ve čtvrtek místní radnice. Starosta hesenského města Thomas Spies vyzval ministra vnitra Horsta Seehofera, aby přijetí umožnil. Zájem údajně mají i další německé obce.

Město Marburg ležící severně od Frankfurtu se nabídlo jako „bezpečný přístav“ pro všech 32 migrantů na palubě Sea-Watch 3. Německo projevilo ochotu k převzetí části uprchlíků z lodi minulou sobotu, ve středu se přidalo Nizozemsko. Obě země si ale kladou za podmínku, že se stejně zachovají ostatní členské státy EU.

Také starosta italské Neapole Leoluca Orlando ve čtvrtek řekl, že je připraven loď vpustit do přístavu. Italská vláda však razí přísnou protiimigrační politiku.

„Podle našeho přesvědčení a platného práva musí být lidé, kteří se na moři ocitnou v nouzi, zachráněni - bez ohledu na to, z jakého důvodu na moři jsou,“ napsal sociálnědemokratický (SPD) starosta Spies v dopise adresovaném Seehoferovi z bavorské Křesťanskosociální unie (CSU).

Podle města Marburgu vyjádřily ochotu přijmout uprchlíky také mnohé další obce po celém Německu.

Loď Sea-Watch 3 německé humanitární organizace Sea-Watch pluje v mezinárodních vodách pod nizozemskou vlajkou. Loni 22. prosince zachránila migranty u libyjských břehů a od té doby je nucena setrvávat na moři i s 32 lidmi na palubě. Pocházejí z Nigérie, Pobřeží slonoviny a Libye. Jsou mezi nimi tři malé děti, tři teenageři bez doprovodu a čtyři ženy.

Malta a Itálie nechtějí do svých přístavů vpouštět lodě soukromých humanitárních organizací, protože země Evropské unie se nedokážou shodnout na přerozdělení uprchlíků z lodí.

Podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) loni od ledna do poloviny prosince připlulo do Evropy přes Středozemní moře 113 145 lidí, o rok dříve to bylo ve stejném období 168 258 lidí. Při pokusu migrantů dostat se do Evropy loni přišlo o život nebo se pohřešuje více než 2 200 lidí.

Město Marburg v Německu

Město Marburg v Německu

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video