ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

V centrálním Mali útočili neznámí ozbrojenci, zemřelo nejméně 21 civilistů

  • 4
V centrálním Mali v sobotu zemřelo při útoku dosud neznámých ozbrojenců nejméně 21 civilistů. Uvedly to zdroje agentury Reuters, která zároveň poznamenává, že informace nebyla schopna nezávisle ověřit. Uvedený region Mopti se dlouhodobě potýká s povstáním islamistů.

Útok se podle zdrojů, které si přály zůstat v anonymitě, odehrál poblíž města Bandiagara.

„Byl to skutečný masakr, ozbrojení muži vtrhli do vesnice a stříleli do lidí. Počet mrtvých a zraněných se pohybuje mezi 20 a 30,“ uvedl telefonicky jeden ze zdrojů. Jiný zdroj uvedl, že mrtvých je 21 a že tento údaj zahrnuje i ženy. Dalších 11 lidí podle něj bylo zraněno.

K útoku se dosud nikdo nepřihlásil.

Mali se dlouhodobě potýká s povstalci napojenými na teroristickou síť Al-Káida a organizaci Islámský stát, kteří si v posledním desetiletí vytvořili zázemí na severu země. Své aktivity rozšířili islamisté i do dalších regionů západoafrické země a také do dalších států v oblasti Sahelu jižně od Sahary. Zde ovládli rozsáhlá území, zabili tisíce lidí a miliony jich vyhnali z domovů.

Čeští vojáci se stahují z Mali. Velení unijní výcvikové mise předali Španělsku

Frustrace z rostoucí nejistoty podnítila v Mali od srpna 2020 dva vojenské převraty. Junta následně spálila mosty s tradičními západními spojenci a požádala o pomoc ruské žoldnéře. Její nečekaný červnový požadavek na odchod mírových sil OSN vyvolal obavy, že by země mohla sklouznout do ještě většího chaosu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Mali

Video