ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Při útoku v Mali byli zraněni tři vojáci mise OSN, Češi jsou v pořádku

  • 25
Při nedělní raketové palbě na severu Mali byli zraněni tři příslušníci mírové mise OSN (MINUSMA), uvedla agentura AFP s odvoláním na maliské zdroje. Češi působící v Mali jsou v pořádku, uvedla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Mluvčí mise Olivier Salgado řekl, že útok byl ohlášen odpoledne z Tessalitu na severu této západoafrické země. Kromě domácích vojáků tam působí členové mise OSN a Francouzi.

„Tři příslušníci mírové mise byli těžce zraněni. Věnují se jim lékaři,“ řekl Salgado. Státní příslušnost vojáků neupřesnil.

Podle místního zdroje zasáhly rakety kasárna vojáků z Čadu. „Teď je tam klid a situace je pod kontrolou,“ sdělil tento zdroj.

Mali se od roku 2012 potýká s činností islámských radikálních skupin především na severu země. Postupně se dostávají i do centra a rozšiřují svůj boj do sousední Burkiny Faso a Nigeru.

AFP píše, že navzdory činnosti jednotek OSN a francouzské a africké mise radikálové zabili tisíce lidí a stovky tisíc obyvatel kvůli nim odešly z domovů. MINUSMA v zemi působí od roku 2013. Slouží v ní 15 000 lidí, z nichž 12 000 jsou vojáci a mezi nimi také Češi. V rámci mírových misí OSN má MINUSMA nejvíc ztrát - podle statistik OSN přišla o 140 lidí.

V Mali působí Česko jak v rámci mise OSN MINUSMA, v jejímž štábu jsou nasazeni čtyři důstojníci, tak ve výcvikové mise EUTM, ve které má česká armáda asi osm desítek vojáků.

Podílejí se na ochraně velitelství i výcvikového střediska Koulikoro. Nově jsou čeští vojáci zapojeni také do operace Takuba, kterou vede Francie.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video