Lídr malajsijské opozice Anwar Ibrahim.

Lídr malajsijské opozice Anwar Ibrahim. | foto: Bazuki Muhammad, Reuters

Malajsijský politik musí před soud kvůli sexu s mužem

  • 13
Šéf politické opozice v Malajsii Anwar Ibrahim skončil před soudem s obviněním z pohlavního styku s mužem, který tamější zákony trestají. Podle něj se jedná o politickou objednávku. Brzy se totiž budou konat volby, ve kterých je horkým favoritem.

Soudce uvedl, že je Anwar obviněn z "tělesného styku, který je proti pravidlům přírody". Sexuální styk stejných pohlaví je v Malajsii nezákonný a v případě usvědčení hrozí obviněnému až dvacet let vězení.

Příchod šedesátiletého Anwara Ibrahima k budově soudu měl chaotickou atmosféru, uvedl server BBC. Čekala na něj asi stovka příznivců skandující hesla na jeho podporu. Na akci dohlížela policie.

Při prvním slyšení řekl, že styk s třiadvacetiletým mladíkem popírá a za nařčením jsou zlé úmysly a politický motiv. Anwar se zatím dostal z vazby na kauci, další kolo se má konat desátého září.

Na konci srpna by se měl účastnit boje o parlamentní křeslo v doplňovacích volbách. Anwar vede opoziční koalici se značnou nadějí. Obvinění je podle něj zaměřené právě na vykolejení jeho kampaně.

Vyšší instance přehodnotila rozsudek
"S rozhodnutím soudu (s kaucí) jsem spokojený. Budu pokračovat ve své kampani," řekl Anwar agentuře Reuters po slyšení u soudu, kam ho doprovodila manželka a dcery.

Anwar Ibrahim je známou postavou veřejného života Malajsie. V devadesátých letech minulého století zastupoval premiéra Mahathira Mohamada. Jejich vztahy se ale časem zhoršily kvůli stupňujícím se neshodám.

Obvinění už čelil v roce 1999 poté, co odešel z kabinetu. Nařčení ze sodomie a korupce ho dostala na několik let do vězení. Federální soud v roce 2004 rozsudek zvrátil a Anwar šel na svobodu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video