Makak červenolící (Olomoucká zoo, červenec 2020)

Makak červenolící (Olomoucká zoo, červenec 2020) | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Přemohla matku i alfasamce. Samice makaka jako první za 70 let vede smečku

  • 23
Devítiletá samice Jakei se stala šéfkou téměř sedmisetčlenné tlupy makaků červenolících v přírodní rezervaci na japonském ostrově Kjúšú. Tento zřídka vídaný fenomén v opičím světě se stal poprvé za 70 let existence rezervace.

Jakeina cesta na vrchol tlupy začala letos v dubnu, kdy porazila vlastní matku a stala se alfasamicí tlupy v přírodní zoologické zahradě Takasakijama ve městě Óita. To by pro většinu opičích samic byl nejvyšší vrchol, jakého může dosáhnout. Ale emancipované Jakei to rozhodně nestačilo a tak se rozhodla pustit do boje proti samcům.

Koncem června tato kurážná samice vyzvala a přemohla Sančua, 31letého alfasamce, který vedl „tlupu B“ v rezervaci posledních pět let. Překvapení strážci rezervace Takasakijama se 30. června rozhodli provést „burákový test“.

Nachystali pro tlupu oříšky a sledovali, kdo se z nich nakrmí jako první. Sanču ustoupil stranou a nechal Jakei, aby si posloužila lahůdkou přednostně. Tím potvrdil její vůdčí postavení, uvedl The Guardian.

„Od té doby leze Jakei po stromech a třese s nimi, což je vyjádření moci a velmi zřídkavé chování u samic,“ řekl listu The Guardian průvodce v rezervaci Takasakijama Satoši Kimoto. „Chodí kolem s ocasem nahoru, a to je u samic také velmi nezvyklé,“ dodal Kimoto.

Takasakijama vznikla jako rezervace pro opice v roce 1952 a je domovem zhruba 1 500 makaků červenolících, kteří jsou rozdělení do tlupy A a tlupy B. Opice žijí převážně na zalesněné hoře uprostřed rezervace a do nižších poloh si chodí pro jídlo, které jim nosí strážci.

Volně žijící populace makaků červenolících se odhaduje na 100 tisíc jedinců a je rozšířena na třech hlavních japonských ostrovech - Kjúšú, Honšú a Šikoku. Je o nich známo, že jsou občas agresivní, a návštěvníkům rezervace strážci proto radí, aby se nesnažili s makaky navázat oční kontakt, protože to vnímají jako výzvu.

Makakové jsou někdy ostří hoši:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video