Makaci červenolící, známí také jako makaci japonští, v zoologické zahradě v...

Makaci červenolící, známí také jako makaci japonští, v zoologické zahradě v Naganu. | foto: Profimedia.cz

Japonská zoo zabila desítky oblíbených makaků, přenášeli nevhodné geny

  • 25
Zoologická zahrada v severojaponském městě Čiba musela zabít 57 makaků červenolících, protože přenášeli geny makaků rhesus, kteří jsou v zemi zakázáni. Japonsko je řadí na seznam takzvaných invazních druhů, které ohrožují místní prostředí. Zabití makakové se alespoň dočkali vzpomínkového obřadu.

Japonsko zakazuje vlastnictví i převoz invazních druhů, které jsou v zemi nepůvodní, nekontrolovaně se množí a vytlačují původní druhy.

Zákaz se týká i kříženců, což se stalo osudným 57 makakům červenolícím (rovněž známým jako makakové japonští), v jejichž DNA pracovníci zoologické zahrady Takagojama objevili geny jiného druhu makaků - rhesus. Tyto opice žijí převážně v Indii, Barmě nebo Thajsku, v Japonsku však nikoliv.

Podle japonských úřadů tak museli být makakové zabiti smrtící injekcí, aby neohrožovali místní prostředí. Úřady se totiž obávaly, že opice utečou do divočiny, kde se budou dál množit.

„Invazní druhy působí problémy, protože se množí s původními zvířaty a ohrožují životní prostředí a ekosystém,“ uvedl mluvčí ochranářské organizace WWF Japan Junkiči Mima. Makakové červenolící navíc představují jedno z největších turistických lákadel země, píše BBC.

Pracovníci zoologické zahrady se s opicemi symbolicky rozloučili v nedalekém buddhistickém chrámu, kde pro jejich duše uspořádali vzpomínkový obřad.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video