Třináct let po zmizení Maddie podezírá policie z vraždy dívenky Němce

  • 45
Němečtí vyšetřovatelé podezřívají z vraždy britské dívky Maddie McCannové, která zmizela před 13 lety při rodinné dovolené v Portugalsku, 43letého muže z Německa. Dívka je podle nich mrtvá. Podezřelý, který byl už v minulosti vícekrát trestán kvůli sexuálním deliktům i na dětech, si v současnosti odpykává víceletý trest ve vězení.

Němečtí vyšetřovatelé mají za to, že tehdy tříletá Madeleine McCannová , která zmizela v roce 2007 o dovolené jejích rodičů v Portugalsku, je po smrti. Podezřelým z vraždy je 43letý Němec.

„Vycházíme z toho, že ta dívka je mrtvá,“ uvedl ve čtvrtek mluvčí státního zastupitelství Christian Wolters v Braunschweigu, které zmizení vyšetřuje. Případ patří v Británii k nejsledovanějším.

Osmatřicetiletí rodiče Gerry a Kate McCannovi, oba lékaři, zašli osudného večera ještě na skleničku do baru u bazénu a každou půlhodinu se chodili přesvědčovat do apartmánu vzdáleného asi sto metrů, na který navíc viděli, zda je vše v pořádku. 

Při návratu do bungalovu kolem desáté hodiny večer spatřili otevřené okno a hned věděli, že se něco stalo. Postýlka Maddie byla prázdná. Další dvě děti McCannových - dvouletá dvojčata Sean a Amelie, zůstala nedotčená.

Agentura DPA připomíná, že o osud dívenky se zajímala média na celém světě. Vyšetřovatelé předpokládali, že Maddie někdo unesl, po jistou dobu byli mezi podezřelými i rodiče holčičky.

Malou Maddie mohla neúmyslně zabít matka, soudí policie

Němec, kterého policie podezřívá nyní, v letech 1995 až 2007 pravidelně pobýval v regionu Algarve, vykonával tam příležitostné práce třeba v gastronomii, uvedl Spolkový kriminální úřad. Případem se léta zabývá britský Scotland Yard ve spolupráci s policií v Portugalsku a Německu.

Podle Spolkového kriminálního úřadu to muž v místě dobře znal, léta měl pronajaté obydlí vzdálené pouze tři kilometry od letoviska. Kolem něj také vedla pěšina, kudy chodila Maddie s rodiči k moři.

O koho přesně jde, německé úřady neuvedly. Jasné ale je, že si muž, který byl už vícekrát trestán kvůli sexuálním deliktům i na dětech, odpykává kvůli jinému zločinu víceletý trest ve vězení v severoněmeckém Kielu. Podle informací listu Braunschweiger Zeitung byl 43letý Němec koncem loňského roku odsouzen také za znásilnění 72leté Američanky v Praia da Luz v roce 2005. Sedmiletý trest odnětí svobody ještě není pravomocný.

Ať bude výsledek této konkrétní linie vyšetřování jakýkoli, potřebují vědět, co se stalo jejich dceři, aby našli klid a kdokoli zodpovědný byl předán spravedlností.

Clarence Mitchellmluvčí rodiny McCannových

Rodiče dívky označili informaci o novém možném podezřelém za významnou. „Kate a Gerry to vnímají jako potenciálně velmi důležité,“ řekl ve čtvrtek BBC mluvčí rodiny McCannových Clarence Mitchell. „Nikdy se nevzdali naděje, že možná bude nalezena živá, ale jsou realisty,“ dodal.

„Ať bude výsledek této konkrétní linie vyšetřování jakýkoli, potřebují vědět, co se stalo jejich dceři, aby našli klid a kdokoli zodpovědný byl předán spravedlností,“ řekl mluvčí.

Rodiče dívenky se opakovaně obraceli na veřejnost, aby jim pomohla získat informace o jejich dceři. „Všechno, co jsme kdy chtěli, je najít ji, ukázat pravdu a dohnat odpovědné ke spravedlnosti,“ uvedli McCannovi. 

V roce 2011 rodiče o jejím zmizení vydali knihu se záměrem, že budou z výtěžku financovat i své soukromé pátrání. 

Kate McCannová před třemi lety, na desáté výročí zmizení Maddie přiznala, že dceři stále kupují dárky k narozeninám a Vánocům.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video