Malý uprchlík si prohlíží maďarského vojáka u města Barcs. (24. září 2015)

Malý uprchlík si prohlíží maďarského vojáka u města Barcs. (24. září 2015) | foto: AP

Poučte policisty, jak mají zacházet s migranty, vzkázal Štrasburk Maďarsku

  • 309
Výbor pro zabránění mučení při Radě Evropy požaduje od Maďarska, aby poučilo policisty přicházející do styku s uprchlíky, že špatné zacházení nebude tolerováno. Budapešť požadavek výboru odmítla jako zbytečný. V Maďarsku od začátku září pomáhá střežit hranice i padesátka českých policistů.

Výbor ve čtvrtek zveřejnil zprávu, založenou na návštěvě Maďarska, podniknutou loni v říjnu za „zvláštních okolností“ (celou zprávu najdete zde). Země od léta zažívala bezprecedentní příliv migrantů, dosahujících až deset tisíc lidí za den.

Většina dotázaných podle zprávy uváděla, že se dočkala slušného zacházení. Výbor však upozornil na „značný počet“ uprchlíků, stěžujících si na špatné zacházení a na nevhodné podmínky v některých střediscích.

Pod špatným zacházením migranti mínili „hlavně facky, rány pěstí a údery obuškem během zatýkání“, uvádí se ve zprávě. Ta také zdůraznila, že některé ze stížností vznášeli nezletilci.

Zpráva proto vybízí maďarské úřady, aby oficiálně upozornily všechny policisty a další bezpečnostní personál pracujících v azylových centrech a zadržovacích střediscích, že „nebude akceptováno špatné zacházení se zadrženými v žádné podobě“.

Maďarská vláda odpověděla výboru, že požadavek na poučení strážců požaduje za neoprávněný, protože by vytvářel „falešný a negativní“ obraz o policii.

Podle Budapešti je žádost o oficiální poučení zbytečná, protože je „naprosto jasné“, že za nerespektování základních práv hrozí policistům postih (kompletní odpověď Maďarska najdete zde). Agentura AFP v této souvislosti připomněla, že maďarský premiér Viktor Orbán brojí proti migrantům rétorikou zbavenou veškerých zábran.

Návštěva výboru v Maďarsku měla za cíl prozkoumat zacházení se zadrženými migranty, kterým za nelegální vstup do země mohou hrozit až tři roky vězení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video