Ilegální imigranti nedaleko maďarského Szegédu (25. června 2015)

Ilegální imigranti nedaleko maďarského Szegédu (25. června 2015) | foto: AP

Maďarsko couvá od paktu o migraci, Češi jej vnímají jako nezávaznou dohodu

  • 479
Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó ve středu oznámil úmysl odstoupit od jednání OSN o globálním paktu o migraci. Minulý týden tento dokument, který mimo jiné definuje migraci jako základní lidské právo, schválili všichni členové s výjimkou USA. České ministerstvo zahraničí upozorňuje, že se jedná o nezávaznou dohodu.

Pakt o migraci má být oficiálně přijat na ministerské schůzce letos v prosinci v marockém městě Marrákeš. Maďarsko chce od dohody odstoupit ještě před jejím definitivním přijetím. Schůzky v Marrakéši se už nehodlá podle Szijjártóa účastnit a proti paktu chce vystoupit také v případě, že se o něm bude hlasovat na Valném shromáždění OSN. 

„Tento dokument je naprosto proti bezpečnostním zájmům Maďarska,“ prohlásil maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó a tvrdí, že dohoda je hrozbou pro celý svět. USA se z jednání o paktu stáhly minulý rok. Prezident Donald Trump tehdy řekl, že je neslučitelný s migrační politikou Washingtonu.

Už dříve maďarský ministr zahraničí varoval, že pakt poskytne pozvání do Evropy milionům dalších běženců. Státy by podle něj zároveň nutil poskytovat migrantům stejné služby jako domácím obyvatelům včetně vzdělání a právního poradenství. Lidem, kteří by do Evropy přišli nelegálně, by dokument zajistil legální právní status, tvrdil ministr.

České ministerstvo zahraničí minulý týden zdůraznilo, že text ze své povahy není právně závazný a jednotlivé státy své stanovisko k němu vyjádří až na prosincové konferenci. „Vláda ČR nemůže a nebude dávat žádný souhlas s nelegální migrací,“ stálo v prohlášení ministerstva.

Podle OSN je ve světě asi 250 milionů migrantů, což představuje 3,4 procenta světové populace. Jednání o globální dohodě začala v důsledku migrační krize v Evropě v roce 2015, která byla největší uprchlickou krizí od druhé světové války. Cílem paktu je podpora bezpečné, řízené a legální migrace a snížení počtu případů pašování lidí a obchodování s lidmi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video