Injekční stříkačka s heroinem - Injekční stříkačka s heroinem - ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Maďaři chytli Čecha s 92 kily heroinu

  • 39
Maďarští celníci zadrželi Čecha s rekordní zásilkou 92 kilogramů heroinu. Kamion s českou značkou jel z Turecka a mířil přes Maďarsko do Česka. Heroin schovaný v textilu odhalil rentgen na hranicích. Překupníci by za drogu dostali na českém trhu až 166 milionů korun.

Zásilku 92 kilogramů heroinu objevili v neděli ráno maďarští celníci v kamionu s českým řidičem za volantem. Podle dostupných údajů jde o největší množství heroinu, jaké kdy bylo v zahraničí zadrženo u českého občana. 

Mluvčí maďarské celní služby Jenö Sipos upřesnil, že kamion podle dokumentů vezl textil. Rentgen však mezi oficiálně deklarovaným nákladem objevil 92 kilogramů heroinu rozdělených do 165 balíčků.

Z informací zveřejněných dosud maďarskými úřady není jasné, zda cílovou zemí pro převáženou drogu bylo právě Česko.

Heroin byl zadržen na rumunsko-maďarském hraničním přechodu Ártánd asi 240 kilometrů jihovýchodně od maďarské metropole Budapešti. Český řidič byl podle Sipose zatčen pro podezření z pašování drog a bylo proti němu zahájeno trestní řízení. O dalším postupu by měly maďarské úřady rozhodnout ještě tento týden.

Český statistický úřad tento měsíc zveřejnil zprávu o nelegální ekonomice, podle které v roce 2003 čeští občané odhadem spotřebovali drogy za 7,9 miliardy korun. K nejužívanějším patřily marihuana, hašiš a extáze.

Konzumoval se ovšem i heroin považovaný za jednu z nejtvrdších drog - v roce 2003 bylo v Česku údajně spotřebováno 2,22 tuny heroinu a alespoň jednou si ho vzalo téměř 27 500 lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video