Ťuknutí pěstí a drahý Olaf. Macron se sešel s novým německým kancléřem

  • 11
Francouzský prezident Emmanuel Macron přijal nového německého kancléře Olafa Scholze. Ten ve své funkci úřaduje teprve třetí den a Paříž je cílem jeho první zahraniční cesty. Z Francie zamíří do Bruselu, kde se sejde se šéfy klíčových institucí Evropské unie a také s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

Macron se s Scholzem pozdravili ťuknutím pěstí a šéf Elysejského paláce svého německého hosta oslovil „drahý Olafe“, napsala agentura Reuters.

Oba politici mají na programu jednání současné problémy v Evropské unii i za jejími hranicemi, například napětí panující na ukrajinsko-ruské hranici. Rusko v poslední době u hranice s Ukrajinou soustřeďuje značné vojenské síly.

Scholz vyzval, aby se znovu konaly rozhovory takzvané Normandské čtyřky, tedy Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa. Německý kancléř zároveň v souvislosti s Ukrajinou řekl, že hranice nesmí být narušovány.

Německý kancléř Olaf Scholz a francouzský prezident  Emmanuel Macron (10. prosince 2021)

Podle diplomatických zdrojů agentury Reuters může být schůzka pro Macrona příležitostí, aby posílil svoji roli ve francouzsko-německém partnerství i v EU poté, co z funkce po 16 letech odešla kancléřka Angela Merkelová. Macron je francouzským prezidentem od roku 2017 a očekává se, že se příští rok bude ucházet o znovuzvolení. 

Velikost německé ekonomiky staví německé kancléře do silnější pozice, ale Macron se zřejmě pokusí využít nadcházející francouzské předsednictví v sedmadvacítce k prosazení svých priorit, zatímco Scholz bude v úřadu nováčkem.

Baerbocková ve Varšavě jednala o situaci v regionu i právním státu

Východní křídlo NATO potřebuje posílit vzhledem k růstu napětí v regionu, uvedl polský ministr zahraničí Zbigniew Rau po jednání s novou šéfkou německé diplomacie Annalenou Baerbockovou. Rau zopakoval polské výhrady vůči plynovodu Nord Stream 2, který má přivádět ruský zemní plyn po dně Baltu do Německa s pominutím Ukrajiny, Polska a dalších dosud tranzitních zemí. Od nové německé vlády se také domáhal ochoty jednat s Polskem o odškodnění za škody způsobené Německem za druhé světové války.

Polsko chce od Němců biliony za válečné škody. Nadějí je nová vláda

Berlín až dosud uváděl, že považuje otázku válečných reparací za uzavřenou a že Polsko se nároků na reparace a odškodnění v minulosti opakovaně zřeklo: nejprve v roce 1953, pak v roce 1970 při uzavření smlouvy o německém uznání polské západní hranice na Odře a Nise, jakož i při potvrzení polské hranice při sjednocování Německa na přelomu let 1989 a 1990.

„Hodně otázek nebylo vyřešeno způsobem odpovídajícím společnému pocitu spravedlnosti,“ řekl Rau podle agentury PAP. Od nové německé vlády očekává spolupráci v oblastech, jako je „odpovědnost Německa za rozpoutání druhé světové války“. Za potřebné prý pokládá také návrat k otázce vrácení uměleckých děl a odškodnění za zničená díla polské kultury, památky, archivy, knihovny, které Němci zničili nikoliv během bojů, ale jako okupanti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video