Parlament přijal dodatek ve kterém chrání sňatek jako spojení mezi mužem a ženou. Ilustrační foto

Parlament přijal dodatek ve kterém chrání sňatek jako spojení mezi mužem a ženou. Ilustrační foto | foto: Reuters

Lotyšsko zakázalo "sňatky" homosexuálů v ústavě

  • 92
Lotyšský parlament zakázal "sňatky" homosexuálních párů formou změny v ústavě. Snaží se tak posílit postavení tradiční rodiny. Homosexuální skupiny označily tento postup za diskriminační.

Lotyšský parlament chce ústavní změnou zabránit tomu, aby tento postoj nešlo v budoucnu obejít "obyčejným" zákonem. Přijmout bude možné pouze "nižší" formu svazku v podobě registrace, pokud k tomu bude politická vůle.

Homosexuální skupiny označily tento postup parlamentu za diskriminační a chystají proti němu podniknout právní kroky.

Parlament přijal koncem týdne potřebnou dvoutřetinovou většinou dodatek článku 110 ústavy v podobě věty "Stát chrání sňatek - spojení mezi mužem a ženou". Dosud v textu byla zakotvena jen ochrana sňatku, aniž by bylo definováno, co se tím
míní.

"Chtěli jsme tím trvale vyloučit možnost sňatků mezi osobami stejného pohlaví," prohlásili představitelé konzervativní Křesťanskodemokratické první strany Lotyšska (CDFP), která ústavní změnu iniciovala.

"Poslanci jen podpořili předsudky vůči sexuálním menšinám," prohlásil předseda největšího lotyšského homosexuálního sdružení ILGA Imants Kozlovskis.

Sdružení hodlá ústavní dodatek napadnout u lotyšského ústavního soudu a případně i u Evropského soudu pro lidská práva. Porušuje prý ustanovení mezinárodní dohody o ochraně lidských a menšinových práv.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video