Francouzský lezec Alain Robert, známý také jako pavoučí muž, se snažil vyšplhat...

Francouzský lezec Alain Robert, známý také jako pavoučí muž, se snažil vyšplhat na Lotte World Tower v Seoulu. | foto: Reuters

Pavoučí muž lezl na nejvyšší věž v Soulu, před cílem ho zatkli

  • 12
Známého lezce Alaina Roberta zatkli ve středu v Soulu, když se bez povolení pokoušel zdolat nejvyšší jihokorejskou budovu Lotte World Tower. Pětapadesátiletý Francouz lezl na 123patrový mrakodrap bez jištění. Stejným způsobem v minulosti pokořil i nejvyšší budovu světa Burdž Chalífa v Dubaji.

Alain Robert zahájil výstup na pátou nejvyšší budovu světa Lotte World Tower, která má 555 metrů, kolem 8:00 místního času. Všiml si ho ale člen ochranky mrakodrapu a upozornil policii.

Policisté překazili Robertovi výstup, když byl na úrovni 75. poschodí, a dopravili ho na závěsné pracovní plošině na střechu mrakodrapu. Do zásahu bylo nasazeno 14 hasičských vozů a 65 hasičů, napsal jihokorejský list Korean Herald.

Francouz po zatčení prohlásil, že chtěl svým pokusem o výstup na Lotte World Tower vzdát hold probíhajícím mírovým aktivitám na Korejském poloostrově. Doufá prý, že místní úřady vezmou tento ušlechtilý motiv v úvahu.

„Možná dostanu velkou pokutu, ale udělal jsem to kvůli tomu, co se právě teď děje mezi Jižní a Severní Koreou,“ prohlásil. „Je to můj způsob, jak poděkovat Kim Čong-unovi a Mun Če-inovi,“ dodal s poukazem na vůdce znepřátelených zemí, kteří se za poslední dva měsíce dvakrát setkali.

V minulosti pokořil lezec, kterému se přezdívá „pavoučí muž“ řadu mrakodrapů, včetně nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa v Dubaji.

Lezení je můj život, řekl „pavoučí muž“:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video