Metro po útoku teroristů - Vlak londýnského metra po útoku teroristů. (11. července 2005) | foto: Reuters

Londýn znovu sečetl mrtvé, potvrdil jich už 52

  • 447
Počet obětí teroristických útoků v Londýně stoupl na 52, oznámila policie. Ale ani toto číslo ještě nemusí být konečné. V nemocnicích stále zůstává přes 60 zraněných. Čtyři výbuchy ve čtvrtek zasáhly vlaky metra a autobusy.

SPECIÁL: VÝBUCHY V LONDÝNĚ

Právě v podzemní dráze ještě stále pokračuje vyprošťování těl. Policii se také podařilo identifikovat první z obětí teroristů. - více zde

Oficiální počet mrtvých se zvýšil o tři. "Máme dvaapadesát potvrzených úmrtí," řekla policejní mluvčí. Neupřesnila ovšem, jestli tři lidé zemřeli v nemocnici nebo záchranáři objevili nová těla.

Na londýnské radnici byla umístěna kondolenční kniha. První zápis na památku mrtvých udělal starosta města Ken Livingstone.

Vyšetřovatelé teroristických útoků prosí svědky, aby předali policii fotografie a videozáznamy, které pořídili na místech útoků svými mobily. Policie kvůli tomu zřídila zvláštní e-mailovou adresu.

Viníky najdeme, prohlásil Blair
O útocích mluvil při své řeči v parlamentu britský premiér Tony Blair. Zopakoval, že teroristé jeho zemi neporazí. Vyjádřil také úctu hasičům, záchranářům, policistům a lékařům za práci, kterou po útocích odvedli.

Blair útoky nazval vražedným masakrem na nevinných lidech. Atentáty podle něj spáchali nejspíš islámští extremisté.

Blair prohlásil, že policie dělá vše pro to, aby dopadla ty, kteří teroristické útoky provedli a naplánovali. Věří, že se strůjce atentátů podaří chytit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video