Londýn postihly záplavy. Nemocnice žádají pacienty, aby k nim nejezdili

  • 1
Londýn v neděli zasáhly prudké přívalové deště, které vnikly do metra a proměnily ulice v řeku. Dvě nemocnice, Whipps Cross a Newham, zůstály částečně pod vodou a požádaly proto své pacienty, aby do nemocnic nejezdili a využili pohotovostní příjem jiných zdravotnických zařízení. V hlavním městě Anglie stále trvá výstraha před povodněmi.

„Jsme tu stále pro vás, pokud byste nás potřebovali. Zatímco vše opravujeme, pomůžete nám, když se prosím, pokud je to možné, vypravíte do jiné nemocnice v okolí,“ napsala na Twitteru nemocnice Newham. Velmi podobně zněla i výzva nemocnice Whipps Cross. Obě zařízení jsou v severovýchodní části britské metropole.

Na Londýn se v neděli odpoledne sneslo 41,6 milimetrů srážek, uvedl britský hydrometeorologický ústav. Voda zůstávala stát na silnicích, uvázly v ní autobusy. 

Vedení města uzavřelo devět stanic metra, stanice Stepney Green jako jediná dosud neotevřela. Hasiči v metropoli během pár hodin přijali 300 hovorů spojených s povodněmi. Úřady vyzvaly obyvatele města, aby pokud možno necestovali.

„Narodil jsem se a vyrůstal v Londýně, ale nikdy jsem neviděla nic takového,“ řekl listu Evening Standard osmadvacetiletý  Eddie Elliot.

Silné deště a povodně v minulých týdnech zasáhly také Německo, Belgii i Česko. V oblasti na německo-belgických hranicích o život přišlo přes 200 lidí. Silné deště, bouřky a bleskové záplavy zasáhly Belgii opět tuto neděli.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video