Dokud nebudou kontejnery vyloveny, zůstane řeka pro veškeré lodě uzavřená.

Dokud nebudou kontejnery vyloveny, zůstane řeka pro veškeré lodě uzavřená. | foto: Reuters

Loď při havárii vysypala kontejnery a ucpala Rýn

  • 7
Nehoda kontejnerové lodi zastavila v Německu říční dopravu na Rýnu. Omezení může trvat až pět dní. Z plavidla, které v neděli uvízlo v Kolíně nad Rýnem na mělčině, spadlo do řeky až třicet přepravních kontejnerů. Jedná se o největší nehodu svého druhu za posledních 25 let.

Loď Excelsior vezla celkem 103 kontejnerů, namířeno měla po řece ze Stuttgartu směrem na sever do nizozemského Rotterdamu.

Při nehodě, která se stala v kolínské čtvrti Porz/Zündorf se z paluby uvolnilo kolem tří desítek kontejnerů, které zmizely pod vodou. Záchranářům se podařilo většinu z nich lokalizovat. Šest jich ale zatím stále nenašli.

Přepravované boxy obsahovaly převážně potravinářské konzervy nebo strojírenské díly. Záchranáři však pátrají i po jednom kontejneru, ve kterém jsou chemické látky a mořidla. Ty by při úniku mohly způsobit ekologickou katastrofu.

Kontejnerová loď Excelsior.

Záchranáři postupně kontejnery vyprošťují, odstraňování škod však může trvat až do pátku. Nejkomplikovanější bude vyzdvižení samotné 105 metrů dlouhé lodi Excelsior. Uzavírka řeky už zastavila 100 lodí, které nemohou plout dále.

Nehoda si vyžádá velké finanční ztráty. Kromě vyproštění lodi, které může stát několik milionů eur, přinese každý den zdržení náklady kolem tisíc euro na jednu loď.

Zda k nehodě došlo lidským selháním nebo v důsledku technické závady, dosud není jasno. Policie čeká na výpověď čtyřiašedesátiletého kapitána.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video