Vyzvedávání uprchlíků na moři s pomocí posádky lodi Ocean Viking (30. června...

Vyzvedávání uprchlíků na moři s pomocí posádky lodi Ocean Viking (30. června 2020) | foto: AP

Migranti uspěli. Itálie povolila lodi Ocean Viking je vysadit na Sicílii

  • 482
Italské úřady povolily lodi Ocean Viking, aby v sicilském přístavu Porto Empedocle vyložila 180 migrantů, které zachránila ve Středozemním moři. Oznámila to dnes podle agentury AFP nevládní organizace SOS Méditerranée, která plavidlo provozuje. Dodala, že loď by měla do přístavu dorazit v pondělí ráno.

Na Ocean Viking čekají běženci zachycení ve Středozemním moři mezi 25. až 30. červnem při čtyřech různých operacích. Mezi uprchlíky je podle dřívějších informací jedna těhotná žena a 25 nezletilých, z nich 17 je bez doprovodu dospělého.

Loď v uplynulých dnech žádala o povolení k přistání v Itálii i na Maltě, její žádosti však byly opakovaně zamítány. V sobotu SOS Méditerranée uvedla, že šest migrantů se pokusilo o sebevraždu a někteří z běženců ohrožují ostatní uprchlíky i posádku.

„Situace na palubě se zhoršila do té míry, že už není zaručena bezpečnost 180 zachráněných ani posádky,“ upozornila organizace.

Charitativní organizace toto chování a údajně zhoršující se duševní stav pasažérů přisuzuje neřešení situace a nejistotě, již uprchlíci prožívají.

Itálie a Malta shodně postupují přísně proti soukromým záchranářským plavidlům, jelikož touto činností podle nich povzbuzují převaděče, kteří uprchlíky na lodě umísťují v Libyi.

Napřed děkovali, nyní posádku ohrožují. Na lodi s migranty vládne napětí:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video