Litevský mstitel Drasius Kedys

Litevský mstitel Drasius Kedys | foto: lietuviams.com

Litevský mstitel zneužívané dcerky je po smrti

  • 135
Drasius Kedys, kterého mnoho Litevců považovalo za hrdinu, byl nalezen mrtvý. Totožnost muže, který se rozhodl pomstít za zneužívání své dcery a zastřelil dva lidi, potvrdil litevský prokurátor.

"Je to on, Drasius Kedys. Je po smrti," potvrdil včera generální prokurátor litevskému tisku.

Muž, který pravděpodobně zastřelil dva lidi, o nichž tvrdil, že zneužívali jeho čtyřletou dcerku, se před svou smrtí stal národním hrdinou. Mstitelem, "opravdovým tátou", jemuž fandily tisíce Litevců a jehož se zastávali politici i v sousedním Polsku. Bylo to ale opravdu tak?

Před dvěma lety Kedys vyzvedl svou dceru ze školky. Odmítl ji vydat její matce. Tou dobou spolu už nežili a dítě měli ve střídavé péči. Hned vzápětí Kedys na policii přinesl videonahrávky, kde jeho dcera vypovídá o tom, že ji zneužívali cizí muži.

Jeden z nich byl soudce Jonas Furmanaviczius. A další měli vazby na litevskou politiku. Těm prý dcerku za peníze nabízely její matka a teta. Ačkoli Kedys obvinění rozeslal na 200 úřednických adres, poskytl několik rozhovorů pro litevské televize, případ se vlekl tři roky.

Dívenka putovala z jedné psychiatrické ordinace do druhé. Urostlý muž na své webové stránky napsal zoufalý "Dopis nikomu". Detailně v něm popsal, k čemu pedofilní gang dítě nutil.

Hrdina, či vrah? Nebo obojí?

Pak se ozvala střelba. Bylo to 5. října minulého roku. Soudce Furmanaviczius padl k zemi s prostřelenou hlavou. O čtyři hodiny později, jak reportoval list The Baltic Times, našla osmiletá dcera devětadvacetileté Violety Naruszeviczieneové (teta údajně znásilňovaného děvčátka) nedaleko domu ležet svou matku v krvi.

Kousek odtamtud ležela pistole registrovaná pod Kedysovým jménem.
"Musel ji zabít Kedys a jeho komplicové. Jsou ozbrojení a jsou nebezpeční. Kedys se spojil s litevským podsvětím," uvedla policie pro litevské deníky a vydala na muže zatykač.

Jenže veřejnost se postavila za "otce mstitele", který vzal spravedlnost do vlastních rukou, internet zaplnily oslavné portréty muže na útěku. Jeho dceru úřady odebraly prarodičům, kde s Kedysem žila, dostala se do dětského domova.

Policie varovala, aby lidé Kedyse přestali glorifikovat, kdo ví, zda si pedofilní skandál nevymyslel. Jeho ženu odvezli na chráněné místo – byla pravděpodobným terčem dobře mířených střel.

Jenže dalším, jehož tělo policie našla, byl Kedys. Příčina smrti? Zatím neznámá. Stejně tak jako pravda o celém pedofilním případu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video