linux v otázkách a odpovědích

O co přesně jde?

Linux představuje jádro operačního systému, ovládajícího hardware. Většina lidí názvem "Linux" označuje soubor jádra i aplikací tvořících funkční celek - podobně, jako je tomu u Windows nebo MacOS.

Je opravdu zadarmo?

Linux je distribuován v rámci GNU volné licence, která dovoluje každému upravovat jeho zdrojový kód a znovu ho distribuovat. Podmínkou je šíření odvozených programů i s kódem zdarma, díky čemuž je většina software pro Linux k dispozici bezplatně na internetu nebo za cenu CD ROM.

Co znamená pojem "distribuce"?

Je to sbírka programů, které mají zjednodušit instalaci a používání Linuxu. Existuje řada distribucí - mezi nejpopulárnější patří RedHat Linux, Corel Linux a Caldera OpenLinux. Ačkoliv všechny distribuce představují Linux, jsou nastaveny různým způsobem a obsahují různé programy.

Lze mít na počítači Linux i Windows?

Existuje několik verzí Linuxu, které mohou být spouštěny z Windows, ale ve většině případů si uživatel po startu počítače vybere, zda chce používat Windows, nebo Linux.

Kdo vlastní Linux?

Linus Torvalds vlastní práva na ochrannou značku a vede vývoj jádra, ale Linux samotný nikdo nevlastní a jeho vývoj nekontroluje. Linux byl spoluvytvářen řadou lidí a podle licence patří každému.

Jak si vyzkoušet Linux?

Pokud uživatel s Linuxem nikdy nepracoval, měl by vyzkoušet nejdříve verze spustitelné z prostředí Windows WinLinux 2000 nebo PhatLinux. Umožňují seznámit se s Linuxem, aniž by bylo nutné provést úplnou instalaci systému.

Kde najít aplikace pro Linux?

Nejvýznamnější databáze aplikací na internetu jsou Freshmeat (www.freshmeat.net), LinuxApps (www.linuxapps.com) a LinuxBerg (www.linuxberg. com). Zdarma je možné k Linuxu získat i kancelářské balíky, jako je StarOffice či Gnome Office; na Linux byla převedena a upravena i řada počítačových her, jako je Quake. Mnoho her je možné získat na HappyPenguin (www.happypenguin.org).

Zdroj: Linux.Com, (www.linux.com)

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video