Libuše Šafránková a Pavel Trávníček v pohádce Tři oříšky pro Popelku (1973)

Libuše Šafránková a Pavel Trávníček v pohádce Tři oříšky pro Popelku (1973) | foto: © Česká televize

Popelka zemřela. Na Libuši Šafránkovou vzpomínají Slováci i Němci

  • 18
O úmrtí Libuše Šafránkové informují i v zahraničí. Protože pohádka Tři oříšky pro Popelku nebyla symbolem Vánoc jen u nás, ale i například na Slovensku, v Německu i Norsku. Slovenská televize RTVS mění program a večer odvysílá film Obecná škola, ve kterém si Šafránková také zahrála. Oblíbená herečka zemřela jen dva dny po svých osmašedesátých narozeninách.

Jako první na zprávu o smrti Šafránkové zareagovala slovenská média. Ta informují o hereččině v minulosti diagnostikované rakovině plic. Portál televize Markíza uvádí, že herečku v pondělí odvezli do nemocnice, kde podstoupila operaci.

Zemřela herečka Libuše Šafránková, věčná princezna českého filmu

Na Popelku - slovensky Popolušku - pak vzpomínají i v HN Online, kde vyprávějí také příběh životní lásky Šafránkové a Josefa Abrháma, v Denníku N či televizi TA3. 

Ta kromě slavných rolí čtenářům připomíná i medaili Za zásluhy o stát v oblasti umění, kterou Šafránková dostala v roce 2015. Televize RTVS pak oznámila, že v sousvislosti s tragickou událostí mění program a už ve středu večer mimořádně odvysílá český film Obecná škola, kterým si zesnulou herečku připomene.

Součástí Vánoc je sledování pohádky o třech oříšcích a namyšleném princi také v Německu. Jen o loňských svátcích ji tam odvysílali nejméně devatenáctkrát. 

Drážďanská redakce deníku Bild píše o hereččině slávě za hranicemi a připomíná, že v pohádce Václava Vorlíčka hrál i drážďanský rodák Rolf Hoppe. Ztvárnil postavu krále a princova otce. 

OBRAZEM: Pepo, já se spletla! Připomeňte si slavné role Šafránkové

Zpráva o úmrtí Šafránkové se dostala i na titulní stránky portálů Die Welt či Der Tagesspiegel. O Šafránkové informují jako o hvězdě a kultovní herečce. „Zemřela hvězda ze Tří oříšků pro Popelku,“ připomněl už v titulku zprávy portál německé mediální skupiny RND. 

Poznamenal, že role Popelky, macechou ustrkované dívky, do které se zamiloval princ, Šafránkovou proslavila. Film, který v roce 1973 vznikl v československé a východoněmecké koprodukci, se stal úspěšný v zahraničí. Stanice RTL vzpomíná na Oscarového Kolju, ve kterém si Šafránková také zahrála, RND pak také na hereččinu divadelní kariéru včetně Národního divadla.

O skonu Šafránkové informují i saské deníky. Sasko se navíc považuje za baštu milovníků Popelky, neboť na tamním zámku Moritzburg nedaleko Drážďan se část filmu točila. Na to upozornil lipský list Leipziger Volkszeitung.

„Češi a nejen oni truchlí za svou nejoblíbenější pohádkovou princeznu,“ napsal saský deník Sächsische Zeitung. Ten uvedl, že Šafránková se potýkala s rakovinou plic a že v roce 2015 v telefonickém rozhovoru před Vánocemi děkovala svým německým fanouškům za přání a podporu.

Podle německého Expressu herečka vynikala „nejen šarmem a roztomilým vzhledem, ale také temperamentem“. Server dodává, že i přes obrovskou popularitu zůstala nohama na zemi a žila dál skromný život.

Popelku mají rádi nejen Němci, ale i obyvatelé Skandinávie. Zejména v Norsku je česká pohádka v televizi pro mnohé pravým začátkem Vánoc.

Novinářka deníku Sme vzpomíná na filmovou Popelku:

Na představitelku princezen vzpomíná také německý korespondent:

Slavná filmová místa

Sledovat další díly na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video