Vojáci v Bejrútu. Boje byly podle pozorovatelů nejhorší od konce libanonské občanské války v roce 1990.

Vojáci v Bejrútu. Boje byly podle pozorovatelů nejhorší od konce libanonské občanské války v roce 1990. | foto: Reuters

Libanonská vláda se prý dohodla s Hizballáhem na ukončení bojů

  • 1
Boje, které minulý týden propukly v Libanonu mezi vládou a šíitským hnutím Hizballáh, se údajně chýlí ke konci. Vyjednavačům vyslaným do země Ligou arabských států se prý podařilo přimět znesvářené strany ke kompromisu. Napsaly to agentury s odvoláním na libanonské politické zdroje.

Konec ozbrojeného odporu proti vládě, označovaného Hizballáhem za "občanskou neposlušnost", oznámil později i člen parlamentu za Hizballáh Alí Hasan Chálil. Uzavření dohody má být oznámeno ještě dnes na tiskové konferenci v Bejrútu, napsala agentura Reuters.

Boje mezi vládními jednotkami a Hizballáhem propukly minulý týden poté, co prozápadní kabinet premiéra Fuáda Siniury zakázal soukromou telekomunikační síť šíitského hnutí. Zároveň propustil šéfa bezpečnostních složek bejrútského letiště, protože měl blízko k Hizballáhu.

Vůdce hnutí Hassan Nasralláh to označil za vyhlášení války a jeho ozbrojenci následně obsadili západní část metropole. V ulicích se rozhořely boje, které pozorovatelé označili za nejhorší od konce občanské války v roce 1990.

Když pak čtvrti ovládla armáda, ozbrojenci Hizballáhu se uchýlili do hor nad metropolí a také do města Tripolis na severu země, kde boje pokračovaly. Smír měla zajistit právě delegace vyslaná Ligou arabských států. Do jejího čela se postavil katarský premiér Sání.

Nynější napětí je jen dalším projevem vleklé politické krize, která Libanon sužuje. Prozápadní vláda je v podstatě neakceschopná už od roku 2006, kdy z ní odešli ministři Hizballáhu, následováni křesťanskými maronity. Od loňského listopadu je navíc etnicky složitý Libanon bez prezidenta, ztroskotalo už bezmála dvacet pokusů o jeho zvolení. Protisyrská vláda a prosyrská opozice se nejsou schopné dohodnout na rozdělení kompetencí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video