ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Soukromý letoun se zřítil do Baltského moře, pilot byl zřejmě v bezvědomí

  • 37
Soukromý letoun typu Cessna se v neděli zřítil do Baltského moře u lotyšského pobřeží. Na palubě byli čtyři lidé, uvedl deník Bild. Pozemní personál neměl spojení s pilotem, ten zřejmě ztratil vědomí. Před pádem doprovázely letoun nad územím několika evropských zemí stíhačky.

Podle německého deníku Bild letoun Cessna 551 zaregistrovaný v Rakousku a mířící z jihošpanělského města Jerez do západoněmeckého Kolína nad Rýnem hlásil problémy s tlakem v kabině. Kontakt s pilotem se přerušil brzy poté, co letadlo odletělo z Iberského poloostrova.

Ve francouzském vzdušném prostoru k němu vystartovaly stíhačky francouzského letectva, po přeletu nad územím Německa pak postupně dvě dvojice letounů luftwaffe, posléze i dánské stíhačky. „Jejich posádky neviděly nikoho v kokpitu,“ cituje agentura Reuters Johana Wahlströma ze Švédské námořní správy.

Stroj přeletěl přes největší německý ostrov Rujánu, dostal se do švédského vzdušného prostoru jižně od Gotlandu, pak letěl směrem k Rižskému zálivu a zřítil se do moře nedaleko města Ventspils.

Bild bez uvedení zdroje napsal, že letounem kromě pilota cestoval muž, žena a jejich dcera.

Na místo, kam se letoun zřítil, vyletěl na žádost lotyšských úřadů litevský vojenský vrtulník, Lotyšsko na místo poslalo lodě. Do pátrání se zapojila také švédská záchranná helikoptéra a svoji trasu kvůli havárii změnil trajekt plující mezi Ventspilsem a švédským Norvikem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video