U Moskvy havaroval prototyp vojenského letadla, tři lidé zemřeli

  • 115
U Moskvy se zřítil prototyp ruského vojenského transportního letounu Iljušin Il-112V s tříčlennou posádkou. Všichni tři lidé na palubě letadla zemřeli. Potvrdila to společnost OAK, která patří pod státní zbrojařský konglomerát Rostech (Rostec).

Podle předběžných údajů se letadlo zřítilo u letecké základny Kubinka asi 60 kilometrů od Moskvy během výcvikového letu před plánovaným přistáním. 

Podle předběžných informací havárii zapříčinilo vzplanutí jednoho z motorů, o němž ještě stihla posádka informovat. Stroj, který byl jediným letovým prototypem modelu Il-112V, po pádu zcela shořel.

Pád letadla nad zalesněnou plochou byl zachycen na amatérské video. Posádka se podle informací agentury snažila hořící stroj odmanévrovat pryč od obytných domů.

Iljušin Il-112V je lehký vojenský transportní letoun, který je vyvíjen, aby nahradil sovětské stroje Antonov An-24 a An-26. 

Svůj první let, který se neobešel bez obtíží, uskutečnil v březnu roku 2019. Podle zveřejněných informací se ukázalo, že stroj byl ve své tehdejší podobě příliš těžký, uvedla agentura TASS.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video