ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Němečtí marxisté odhalí první Leninovu sochu, dovezli si ji z Česka

  • 96
Krajně levicová Marxisticko-leninská strana Německa (MLPD) se u soudu domohla práva odhalit před svým sídlem v Gelsenkirchenu sochu bolševického vůdce Vladimira Iljiče Lenina. Sochu si strana podle německých médií pořídila v Česku.

Socha Lenina, která bude podle deníku Bild první v západním Německu, se v Gelsenkirchenu nelíbila místním úřadům a ani zavedeným politickým stranám. MLPD se ale u správního soudu domohla zrušení zákazu, které město vydalo.

„Těší nás, že protikomunisticky motivované zneužití zákona tak tvrdě ztroskotalo,“ citoval portál Epoch Times šéfku radikální strany Gabi Fechtnerovou. Ta rovněž uvedla, že Gelsenkirchen je dělnické město, kam se Lenin skvěle hodí.

Socha je vysoká 2,15 metru a je odlita z litiny. Vyrobena byla ve 30. letech v Sovětském svazu a naposledy byla v Česku, kde ji MLPD údajně koupila v aukci. Podrobnosti o prodeji včetně částky zveřejněny nebyly.

Odhalit sochu MLPD plánuje 14. března u příležitosti 150. výročí Leninova narození. Zakladatel Sovětského svazu, kterého kritici považují za představitele útlaku, bídy a likvidace politické opozice, se narodil v dubnu 1870 a zemřel v lednu 1924.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video