Le Pen odstartoval kampaň namířenou proti členství Turecka v Evropské unii. Ilustrační foto

Le Pen odstartoval kampaň namířenou proti členství Turecka v Evropské unii. Ilustrační foto | foto: Lubomír Ančinec

Le Pen zaútočil proti tureckému členství v EU

  • 25
Francouzský krajně pravicový předák Jean Marie Le Pen si vybral etnicky rozdělený Kypr, aby odsud v pondělí odstartoval novou kampaň namířenou proti budoucímu členství Turecka v Evropské unii.

V rozhovoru pro agenturu Reuters zdůraznil, že unie by měla zahrnovat jen ty země, jež sdílejí stejnou kulturu a historii.

Proč padla Le Penova volba na Kypr je podle agentury zjevné: ostrov je rozdělen mezi Řeky a Turky etnickou hranicí od turecké vojenské intervence v roce 1974.

Le Pen podle agentury cítí, že řecká část ostrova, která již byla do EU začleněna, by jeho snahy mohla podpořit.

Jiný názor ale zastávají stoupenci kyperských levicových hnutí, kteří Le Pena zablokovali na letišti, sotva přiletěl. Předák francouzské krajní pravice si musel vyslechnout, že je fašista a neonacista.

"Když přijmeme Turecko, proč bychom nemohli přijmout třeba Egypt, Súdán nebo Alžírsko? Musí přece existovat nějaké hranice. Když chcete sestavit fotbalový tým, tak do něj nenaberete hráče basketbalu," prohlásil Le Pen.

"Turecko by mělo patřit jen samo sobě," prohlásil Le Pen, když se ho novináři zeptali, zda tato země podle jeho názoru patří do EU či nikoli.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video