Vrtulník švýcarské armády při záchranné akci.

Vrtulník švýcarské armády při záchranné akci. | foto: Reuters

Lavina zabila na Jungfrau šest švýcarských vojáků

  • 6
Šestice švýcarských vojáků přišla o život po pádu z jihozápadní stěny Jungfrau. Ve výšce 3800 metrů je smetla lavina čerstvého sněhu. Neštěstí přihlíželo osm jejich kolegů. Jungfrau je nejvyšším vrcholem stejnojmenného horského masivu bernských Alp.

Jde o jednu z nejtragičtějších událostí, které byly za poslední léta ve švýcarských velehorách zaznamenány. O neštěstí, které se stalo kolem osmé hodiny ranní, informoval Švýcarský alpinistický klub (CAS).

Podle Reného Feuze, který řídil záchrannou operaci CAS, zdolávali alpinisté stěnu ve dvou tříčlenných týmech. V momentě, kdy sníh strhnul prvního vojáka, se spolu s ním zřítili i další dva, ke kterým byl navázán lanem.

Příslušníci švýcarské armády prodělávali podle agentury Reuters v oblasti speciální výcvik.

"Jejich pád způsobila lavina, která všech šest mužů shodila z výšky 3800 metrů," uvedl Thomas Kenner ze Švýcarské záchranné služby REGA.

Mnohasetmetrový pád žádný z lezců nemohl přežít. Těla obětí se už záchranářům podařilo vyzvednout.

"Ve stejnou dobu bylo v horách ještě dalších osm vojáků. Nic se jim ale nestalo," doplnil Kenner. Podle švýcarských médií tragédii svých kolegů přímo přihlíželi, nyní se jim věnují psychologové.

Vojáci vyrazili na Jungfrau z vesnice Andermatt ve čtvrtek brzy ráno. Několik dní předtím přitom v této oblasti sněžilo, uvedla švýcarská agentura ATS.

Velehora Jungfrau, jejíž vrchol ční do výše 4158 metrů nad mořem, je velmi častým cílem alpinistů. Oblast je ale mimořádně oblíbená i méně zdatnými turisty, kteří se až do sedla Jungfraujoch ležícího mezi Jungfrau a sousední horou Mönch ve výšce 3475 metrů dostávají v pohodlí ozubnicové železnice.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video