Ilustrační snímek

Ilustrační foto. - Laser na festivalu Aquamarine ve Vladimiru poškodil zrak desítkám mladých lidí. | foto: Profimedia.cz

Laserová show v Rusku poškodila zrak třiceti mladým lidem

  • 51
Záře laserových paprsků, které doprovázely taneční a hudební koncert na festivalu v ruském městě Kirzhach, poškodila zrak desítkám mladých lidí. U některých jsou oči poškozené trvale, na sítnicích mají pacienti jizvy, uvedl internetový deník Kommersant.

Hudební festival Aquamarine začal v ruském Kirzhachu ve Vladimirské oblasti, vzdáleném asi 170 kilometrů východně od Moskvy, 5. července. Někteří lidé po dvou dnech vyhledali lékařskou pomoc, stěžovali si na bolest očí a ztrátu ostrosti vidění.

"Obvykle jsou laserové paprsky na podobných akcích směrovány k nebi. Tady se ale spustil prudký déšť a organizátoři nad tanečním parketem zatáhli provizorní zastřešení. Paprsek se pak párkrát dostal k tanečníkům na parket," řekl Kommersantu jeden z postižených.

Podle lékaře, který s deníkem mluvil, je většina obětí ve věku od 16 do 30 let. "Všichni mají popálené sítnice. Ztráta ostrosti vidění sahá v některých případech až k 80 procentům. Není pravděpodobné, že by se jejich zrak mohl zlepšit," uvedl jeden z doktorů. Většina pacientů se léčí v klinické oftalmologické nemocnici a 32. městské nemocnici v Moskvě.

"Vzpomínám si dobře na okamžik, kdy mi laser zasvítil do očí," potvrdil jeden z účastníků, že paprsek mířil i mezi tanečníky. "Hned jsem viděl skvrnu, jako když se díváte do slunce," dodal.

Mladík počkal dva dny, a když skvrna nezmizela, zastavil se cestou do práce u lékaře. "Když mě v nemocnici prohlédli a já jim potvrdil, že jsem byl na festivalu Aquamarine, rovnou si mě tam nechali," uvedl účastník hudební akce pro deník Kommersant.

Tanečníci, jejichž oči byly zasaženy laserem, viní z poškození zraku organizátory festivalu. "Lékaři musí potvrdit, že potíže s očima skutečně způsobil laser, a vyloučit, že by ke zraněním došlo v souvislosti s alkoholem nebo příliš hlasitou hudbou," uvedl jeden z pacientů.

Nikdo z organizátorů festivalu Aquamarine z Cosmic Connection nebyl dispozici, aby se k poškození zraku mladých lidí vyjádřil.

Šéf firmy EQ, která se zabývá laserovými show, Valentin Vasiljev označil incident za "nebývalý". Kommersantu řekl, že pokud sítnici zasáhne laserový paprsek, okamžitě ji popálí. Z nehody viní špatně zaškolený personál a špatně zajištěné zařízení proti takové události.

Jeden z dýdžejů, který se festivalu účastnil, ale tvrdí, že organizátoři party měli všechny požadované zdravotní i bezpečnostní certifikáty.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video