V Kyjevě zastřelili ruského opozičního novináře, loni se skrýval i v Praze

  • 283
V Kyjevě v úterý neznámý pachatel zastřelil ruského opozičního novináře Arkadije Babčenka, který se před výhrůžkami a policejním postihem uchýlil do zahraničí. Novinář žil loni necelý půlrok v Praze. České ministerstvo vnitra ve středu odmítlo informace, že Babčenko zde žádal o přechodný či trvalý pobyt nebo azyl.

Podle ukrajinského serveru Obozrevatel byl jednačtyřicetiletý Babčenko několikrát střelen do zad na prahu svého kyjevského bytu a zemřel v sanitce cestou do nemocnice. Policie smrt ruského novináře potvrdila s tím, že útok oznámila Babčenkova manželka, která svého muže našla v tratolišti krve. 

O motivech útoku policie odmítá spekulovat, ale podle Ukrajinské pravdy je hlavní vyšetřovací verzí msta za Babčenkovu novinářskou činnost. Na stanici Echo Moskvy a v ruských sociálních sítích se objevily spekulace, že za vraždou opozičního novináře stojí Moskva. Podle agentury Interfax bylo stíhání neznámého pachatele zahájeno na Ukrajině i v Rusku.

Babčenko působil v Rusku jako novinář a spisovatel, zabýval se hodně armádou. Podle dostupných informací působil jako válečný zpravodaj při rusko-gruzínském konfliktu v létě 2008. Vydával časopis Iskusstvo vojny (Válečné umění) a byl údajně považován za špičku ve svém oboru.

V roce 2012 byl Babčenko stíhán za výzvy k organizování nepovolených demonstrací. O čtyři roky později vzbudil v Rusku vlnu pobouření svým výrokem na adresu armádního souboru Alexandrovců, kteří zahynuli při letecké katastrofě nad Černým mořem. Jeho slova o tom, že si žádné slitování nezaslouží, vyvolala výzvy k dalšímu trestnímu stíhání a odebrání občanství.

Před výhrůžkami smrtí se Babčenko loni v únoru uchýlil do ciziny. Do července podle rozhlasové stanice Echo Moskvy pobýval v Praze, pak krátce v Izraeli. 

Babčenkův pobyt v Česku potvrdil na Twitteru i novinář Ondřej Soukup. Podle něj reportér žádal české úřady o povolení k pobytu, když jej ale ani po půl roce nedostal, přestěhoval se loni v srpnu na Ukrajinu. Tam se podílel se na vysílání televize ATR pro krymské Tatary na anektovaném Krymu.

29.května 2018 v 20:51, příspěvek archivován: 30.května 2018 v 08:40

Mého kamaráda Arkadije Babčenka někdo dnes zastřelil v Kyjevě. Utekl z Moskvy do Prahy kvůli výhružkám likvidací. Po půl roce se přestěhoval na Ukrajinu, protože ztratil naději, že mu české úřady dají povolení k pobytu a o azyl žádat nechtěl. Kurva, kurva, kurva

Ministerstvo vnitra ale ve středu ráno uvedlo, že Babčenko v Česku nežádal o žádný druh přechodného či trvalého pobytu ani o azyl.

„Je nám líto smrti novináře, který byl v minulých dnech zastřelen na Ukrajině, důrazně však odmítáme spojování této události s ministerstvem vnitra i naznačování, že za smrt pana Babčenka může právě údajná liknavost ministerstva vnitra. Stejně tak odmítáme osobní útoky, které se na sociálních sítích v této souvislosti objevily vůči některým zaměstnancům ministerstva vnitra,“ sdělil úřad v prohlášení.

Babčenko je třetím novinářem, který v ukrajinském hlavním městě v posledních letech zahynul násilnou smrtí. V dubnu 2015 byl ve svém domě zabit proruský aktivista Oles Buzyna, v červenci 2016 v centru Kyjeva vybuchla nálož v automobilu s novinářem Pavlem Šeremetem, kritikem ruského a běloruského režimu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video