Muammar Kaddáfí dává Bernu co proto. Navrhl například, aby si Švýcarsko rozebraly sousední státy.

Muammar Kaddáfí dává Bernu co proto. Navrhl například, aby si Švýcarsko rozebraly sousední státy. | foto: AP

Kvůli dvěma obchodníkům se švýcarský prezident znovu sklonil před Kaddáfím

  • 13
Dva švýcarští obchodníci, které už přes rok zadržuje Libye, se možná brzy vrátí domů. O jejich propuštění se totiž zasadí přímo libyjský vůdce Muammar Kaddáfí. Alespoň to slíbil švýcarskému prezidentovi, s nímž se setkal v New Yorku. Zadržení Švýcarů je nejspíš pomstou za to, že úřady v Ženevě loni zatkly Kaddáfího syna.

O dvou mužích píší mnohá švýcarská média jako o rukojmích. Max Göldi je šéfem tripoliské pobočky švýcarsko-švédské strojírenské společnosti ABB, Rašíd Hamdání zase obchodníkem stavební firmy.

Libyjské úřady si pro ně přišly loni v červenci. Oba muži putovali do cely za údajné porušení přistěhovaleckých zákonů. Švýcarská média měla hned jasno: jde o pomstu. Neboť jen dva dny před tím policie v Ženevě zatkla Kaddáfího 33letého syna Hannibala a jeho ženu Alin za to, že údajně týrali služebnictvo. - o kauze si přečtěte zde

Po deseti dnech sice Libyjci Göldiho a Hamdáního pustili, ale zakázali jim odjet ze země. Na kauci ve výši půl milionu švýcarských franků (tedy asi 8,4 milionu korun) se na svobodu dostali i Hannibal Kaddáfí s manželkou.

Bern ohnul hřbet

Protišvýcarská "ofenziva" ze strany Libye tím ale neskončila. Naopak, Libyjci zakázali lety aerolinek Swiss do Tripolisu, stáhli miliardy ze svých švýcarských účtů, dokonce zastavili dodávky ropy... Nepomohlo ani, když Hannibalovi sluhové stáhli výpovědi (poté, co dostali finanční odškodnění).

Bern nakonec zvolil úplné a bezvýhradné ohnutí hřbete: do Tripolisu vyrazil švýcarský prezident Hans-Rudolf Merz. Veřejně se omluvil za "nespravedlivé a zbytečné" zatčení Hannibala Kaddáfího a slíbil, že celou záležitost nechá vyšetřit.

To vše v den, kdy skotská vláda propustila z vězení atentátníka z Lockerbie Midžrahího. Doma ve Švýcarsku za to prezidenta tvrdě zkritizovali. Sehnul se před diktátorem - a co z toho? ptali se Švýcaři. Zajatce domů nepřivezl!

Po Merzově omluvné návštěvě slíbila Libye obnovení normálních vztahů se Švýcarskem. Prezident si údajně přivezl z Tripolisu ujištění, že obchodníci budou propuštěni do konce srpna. Ale je konec září a Göldi a Hamdání jsou pořád v Libyi. A údajně jim pořád hrozí soud.

Merz proto ohnul hřbet znovu. Podle agentur včera na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku vyhledal Kaddáfího a za oba muže se přimlouval. Žádal jejich okamžitý návrat do vlasti. Kaddáfího prý ujistil, že si Švýcarsko "přeje rozvoj vzájemných vztahů na základě oboustranného respektu". Plukovník mu měl slíbit, že se za propuštění obchodníků osobně zasadí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video