Průměrný Rus spotřebuje 18 litrů tvrdého alkoholu ročně.

Průměrný Rus spotřebuje 18 litrů tvrdého alkoholu ročně. | foto: Profimedia.cz

Kuřte a pijte více. Pomůžete naší zemi, vyzývá obyvatele ruský ministr financí

  • 167
Ruský ministr financí Alexej Kudrin přišel s neortodoxním řešením, jak zvýšit příjem státu. Více kuřte a pijte, nabádá obyvatele federace. Vyšší konzumace cigaret a alkoholu totiž zvýší příjmy z daní, vysvětluje. Ruská vláda přitom nedávno vyhlásila kampaň, v níž chce zúčtovat s alkoholismem.

"Lidé by měli pochopit tohle: Ti, kdo pijí a kouří, pomáhají více státu," nechal se slyšet Alexej Kudrin v ruské agentuře Interfax.

Spotřeba alkoholu a cigaret je v Rusku i tak extrémně vysoká - dle oficiálních statistik 65 procent mužů kouří a průměrný Rus spotřebuje 18 litrů alkoholických nápojů (hlavně vodky) ročně. To je dvakrát více než úroveň, kterou Světová zdravotnická organizace považuje za kritickou.

Spotřební daň je u ruských cigaret jedna z nejnižších v celé Evropě, připomněla agentura AFP. Krabička většiny značek přijde kuřáky na 40 rublů (asi 25 korun), cigarety bez filtru jsou ještě levnější. Kudrinovo ministerstvo ale v červnu ohlásilo plán během příštích tří let téměř zdvojnásobit spotřební daň na kuřivu.

Ruská vláda přitom nedávno vyhlásila kampaň, v níž chce zúčtovat s alkoholismem. Zavedla minimální cenu pro prodej vodky, nulovou toleranci pro hladinu alkoholu v krvi řidičů a zakázala noční prodej alkoholických nápojů v Moskvě (více o boji Kremlu s alkoholem čtěte zde).

Rusko ročně eviduje až půl milionu úmrtí v souvislosti s alkoholem, jenž má velký podíl i na průměrné délce života Rusů. Ta je podle oficiálních statistik nižší než třeba v některých zemích třetího světa, jako je Bangladéš nebo Honduras.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video