Poplach u Kerčského mostu i v Rostově na Donu. Rusové hlásí ukrajinský útok

  • 481
Rusové ohlásili ukrajinské útoky v oblasti Kerčského mostu, který spojuje okupovaný poloostrov Krym s Ruskem, a města Rostova na Donu. Výbuchy byly podle ukrajinských zdrojů zaznamenány v Kerči. Ruské zdroje uvádějí, že se podařilo útoky několika raket a dronů odrazit. Na Kerčském mostě přerušily úřady na nějakou dobu provoz, na obou stranách se vytvořily dlouhé fronty.

Podle ruských kanálů na sociální síti Telegram je to kvůli pokusu ukrajinských ozbrojených sil zaútočit na jeho část poblíž Kerče. Systém protivzdušné obrany sestřelil zřejmě dvě rakety.

„Ruské systémy protivzdušné obrany zneškodnily střelu s plochou dráhou letu poblíž města Kerč,“ napsal krátce po poledni tamního času šéf okupovaného ukrajinského poloostrova Krym Sergej Aksjonov na Telegramu. Podle jeho slov si incident, v němž se zmiňuje pouze o jedné střele, nevyžádal žádné oběti a nezpůsobil škody.

U vjezdu na most z Krasnodarského kraje na Krym se ráno sešla fronta více než 500 aut, uvádí ruská agentura RIA Novosti. Podle tamních úřadů byl provoz během dne opět obnoven. Důvod dočasného přerušení provozu však nikdo neuvedl.

Most mohou v současné době přejet osobní vozidla a turistické autobusy. Nákladní vozidla se na Krym dostanou pouze trajektem nebo pozemní cestou přes Chersonskou a Záporožskou oblast a Doněckou lidovou republiku, dodala agentura.

Úřady v Rostově na Donu informovaly také o aktivaci systému protivzdušné obrany. Zároveň přiznaly, že došlo k poškození několika budov. Ani tam nejsou podle tamních úřadů žádné oběti.

Guvernér Rostovské oblasti Vasilij Golubev upřesnil, že na některých budovách byly částečně poškozeny střechy. Rozsah škod se zjišťuje.

Výbuchy byly hlášeny z města Kerč. Podle svědectví místních obyvatel se jednalo o poměrně silné tři až čtyři výbuchy.

Poloostrov Krym anektovalo Rusko v roce 2014, mezinárodně je však stále uznáván jako součást Ukrajiny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video