ilustrační snímek | foto: Reuters

Koronavirus si v pevninské Číně vyžádal už přes tisíc obětí

  • 217
Nový typ koronaviru má v pevninské Číně na svědomí již 1 016 mrtvých. Za pondělí podle místních úřadů počet obětí stoupl o rekordních 108 lidí. Nakažených přibylo 2 478, tedy méně než v neděli. Celkový počet potvrzených případů tím vystoupal na 42 638, z nichž se však někteří již vyléčili.

Velká většina nových obětí a nakažených pochází z centrální provincie Chu-pej, v níž leží i nejhůře zasažené město Wu-chan, které je ohniskem epidemie. Úřady provincie přitom v pondělí večer uvedly, že chtějí ještě ten samý den prověřit dalších více než 16 000 lidí, u nichž existuje podezření, že jsou virem nakaženi.

Epidemie nového koronaviru

V Číně v pondělí skončilo novoroční volno, které úřady ve snaze zabránit šíření nemoci prodloužily o deset dní. Čína však i přes konec svátků neotevřela některé obchody, školy či továrny. Zastavení provozů dopadá na druhou největší světovou ekonomiku a globální dodavatelský řetězec, v důsledku epidemie klesla i důvěra investorů v ekonomiku eurozóny.

Nákaza se již rozšířila do několika desítek zemí, úmrtí mimo pevninskou Čínou však zatím zaznamenali po jednom na Filipínách a v Hongkongu. Nejvíce infikovaných mimo Čínu hlásí Japonsko.

Čína do statistik nepočítá infikované lidi bez příznaků

Čína už zjevně do svých statistik lidí nakažených novým typem koronaviru nepočítá lidi, kteří jsou infikováni, ale neprojevily se u nich žádné příznaky nemoci. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na nové nařízení, které v pátek vydalo Čínské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí.

Nový přístup čínských úřadů k registraci lidí nakažených novým koronavirem je v rozporu se směrnicemi Světové zdravotnické organizace (WHO), která za osobu infikovanou virem 2019-nCoV považuje každého, u koho je laboratorně prokázána přítomnost viru v těle - „bez ohledu na klinické příznaky“.

Otázkou tedy zůstává, kolik infikovaných nebylo v posledních dnech do této statistiky započítáno. Podle agentury DPA totiž v novém nařízení Čínského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí stojí, že „pouze když se u dané osoby objevují symptomy nemoci, je tato osoba započítána mezi infikované“. 

Koronavirus vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečku, kašel, problémy s dýcháním), pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání. Podle dosavadních informací odborníků umírají na virus převážně senioři a lidé s podlomeným zdravím.

V počtu obětí už o víkendu nový koronavirus překonal epidemii SARS, na niž v letech 2002 až 2003 zemřelo ve světě 774 lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video