V Německu virus zabíjí méně než v jiných zemích. Každý desátý se uzdravil

  • 464
Německo eviduje v porovnání s ostatními státy zasaženými koronavirem relativně nízkou smrtnost onemocnění COVID-19. Tento fakt přitáhl pozornost odborníků, podle kterých ho lze vysvětlit například mladším věkem nemocných nebo vysokou mírou testování. V Německu se z nemoci způsobené koronavirem vyléčilo už 2 800 lidí.

Univerzita Johnse Hopkinse k pondělnímu ránu evidovala v Německu 24 873 nakažených. Nemoci COVID-19, kterou virus způsobuje, tu zatím podlehlo 94 lidí. Německo má tak v současnosti nejmenší smrtnost z deseti zemí, jež pandemie koronaviru dosud zasáhla nejhůře.

Zatímco v Německu dosahuje smrtnost 0,4 procenta, v Británii je to 4,6 procenta a v Itálii dokonce 9 procent.

Kontrast s Itálii je podle odborníků obzvlášť překvapivý, protože obě země mají nejvyšší procento občanů ve věku nad pětašedesát let v Evropě. Globální index zdraví navíc ukazuje, že Italové mají zdravější životní styl než Němci.

Němečtí politici a vedoucí zdravotníci se podle listu The Guardian zdráhají nízkou smrtnost komentovat, protože situace se může rychle změnit. Lothar Wieler, předseda Institutu Roberta Kocha (RKI) uvedl, že z dlouhodobého hlediska výrazný rozdíl ve smrtnosti mezi Itálií a Německem neočekává. 

„Zatím je příliš brzy na to říct, jestli je Německo na pandemii koronaviru připraveno lépe než jiné země,“ uvedla Marylyn Addoová, vedoucí oddělení infektologie hamburské univerzitní nemocnice.

Jedním z pravděpodobných vysvětlení rozdílů ve smrtnosti je podle Addoové fakt, že zatímco nemocnice v severní Itálii jsou ochromené počtem nových pacientů, ty německé zatím nemají plně obsazenou kapacitu a měly více času na přípravu lůžek, zásobování materiálem i přerozdělení personálu.

Německo testuje i lidi s mírnými příznaky koronaviru

Důležitou roli sehrála i skutečnost, že Německo od začátku epidemie testuje na koronavirus nejen už zjevně nakažené, ale také lidi s mírnějšími příznaky nemoci COVID-19. Celkový počet potvrzených případů tak může podle Addoové poskytnout přesnější představu o šíření viru než v jiných státech.

Německo zakáže shromažďování, Merkelová jde do karantény

Německá asociace zdravotních pojišťoven uvádí, že má země kapacitu na provedení přibližně 12 tisíc testů na koronavirus za den. Podle Wielera má však Německo kapacitu na provedení neuvěřitelných 160 tisíc testů týdně.

Německo se odlišuje také profilem lidí nakažených v prvních týdnech, protože byli mladší než v ostatních zemích. Mnoho z nich byli zdraví lidé s dobrou fyzickou kondicí, kteří se vraceli z lyžařských středisek v Rakousku a Itálii. Také tento jev by mohl dosavadní nízkou smrtnost vysvětlovat.

„Předpokládám, že mnoho mladých Italů je nakažených, aniž by jim někdo koronavirus diagnostikoval. Tím se také vysvětluje vyšší smrtnost v Itálii,“ říká virolog z berlínské nemocnice Christian Drosten.

Onemocněním v Německu více trpí muži

Odlišnost mezi německou a italskou statistikou lze vysvětlit také metodikou shromažďování dat. Pokud je pacient v Německu pozitivní na COVID-19, lékař to oznámí zdravotnickému úřadu, který informuje Institut Roberta Kocha.

Itálie už má 5 tisíc mrtvých. Na koronavirus tam za den zemřelo 651 lidí

Zpoždění při tomto procesu vysvětluje, proč jsou denní údaje RKI trvale nižší než data Univerzity Johnse Hopkinse, která je neustále aktualizuje.

RKI momentálně registruje 22 627 případů nákazy. Wieler v pondělí připustil, že tato čísla ale nezachycují přesně nárůst počtu případů, protože o víkendu RKI nedostala kompletní data ze všech částí země.

Z dosavadních čísel podle Wielera vyplývá, že 57 procent infikovaných v Německu jsou muži a 43 procent ženy. Průměrný věk nakažených je 45 let, průměrný věk obětí 82 let. Nejčastější symptomy jsou kašel (v 55 procentech případů) a zvýšená teplota (ve 40 procentech).

Vyléčených je podle šéfa RKI nejméně 2809. „Jde o konzervativní odhad, vcházíme z toho, že už se vyléčilo více pacientů,“ zdůraznil.

Německo na rozdíl od Itálie zatím rutinně netestuje mrtvé s podezřením na koronavirus. V důsledku toho je teoreticky možné, že ve statistikách chybí lidé, kteří koronaviru podlehli doma. Praktikující lékaři, jako je Addoová, se ale domnívají, že tento počet nehlášených případů není statisticky významný.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video