Žena v roušce na ulici ve slovinském městě Skofja Loka (19. října 2020)

Žena v roušce na ulici ve slovinském městě Skofja Loka (19. října 2020) | foto: Profimedia.cz

Ženám po padesátce hrozí největší riziko, že budou mít covid týdny až měsíce

  • 119
Ženy mezi padesáti a šedesáti lety čelí největšímu riziku, že se u nich koronavirová infekce protáhne na řadu týdnů až měsíců. Tvrdí to britští odborníci, jejichž nová analýza naznačila, že s rizikem přetrvávajících zdravotních potíží souvisí nejen vyšší věk, ale také přítomnost pěti a více příznaků během prvního týdne nemoci, nadváha nebo astma.

Studie, vedená doktorkou Claire Stevesovou a profesorem Timem Spectorem na univerzitě King’s College v Londýně, analyzovala data 4 182 uživatelů aplikace věnované studiu příznaků nemoci covid-19, kteří měli pozitivní test na přítomnost viru a průběžně zaznamenávali své zdraví.

Vědci podle listu The Guardian došli k závěru, že u žen byla ve srovnání s muži obecně dvakrát větší pravděpodobnost, že jim příznaky koronaviru přetrvají déle než měsíc. Ale jen do šedesátého roku života, po kterém se úroveň rizika stala u obou pohlaví víceméně podobná. 

Rostoucí věk odborníci spojili také s větším rizikem takzvaného „dlouhého covidu“, v rámci kterého se může infekce protáhnout na několik týdnů až měsíců. Zatímco ve věku nad sedmdesát let trpělo potížemi po dobu čtyř a více týdnů 22 procent lidí, ve věku od 18 do 49 let to bylo deset procent.

U žen ve věku mezi padesátkou a šedesátkou došlo podle expertů ke spojení obou rizikových faktorů. „Ve srovnání s lidmi ve věku od 18 do 30 let měly osmkrát větší pravděpodobnost výskytu trvalých příznaků covidu-19,“ popsal profesor Spector.

Největší rozdíl mezi muži a ženami však byl zaznamenán u lidí ve věku od 40 do 50 let, kde bylo riziko vzniku „dlouhého covidu“ u žen dvojnásobné.

Téměř 15 tisíc nakažených za den a Česko už je nejhorší na světě

„Je to podobné schéma, jaké vidíme u autoimunitních onemocnění,“ uvedl Spector. „Potíže, jako je revmatoidní artritida, onemocnění štítné žlázy a lupus, jsou u žen těsně před menopauzou dvakrát až třikrát častější. Poté je to opět podobné,“ uvedl. 

Za tuto odlišnost může podle Spectora pravděpodobně rozdílná reakce ženského a mužského imunitního systému na koronavirus.

Čím víc příznaků, tím delší doba nemoci

Studie, která zatím neprošla recenzním řízením, také uvedla, že s větším rizikem přetrvávajících zdravotních problémů souvisí také přítomnost pěti nebo více příznaků covidu-19 během prvního týdne nemoci.

Většina pacientů s covid-19 má mírný průběh nemoci. Ale co to znamená?

Také v tomto případě podle Spectora jde o rozdíl v imunitní odpovědi. „Určitě existuje skupina pacientů, kteří koronavirem trpí řadu týdnů a jejichž infekci doprovází potíže se zažíváním, kožní vyrážka, malátnost či otupělost. V takovém případě je zasaženo celé tělo, nikoli jen jeho část,“ uvedl Spector.

U těchto lidí imunitní systém podle Spectora pravděpodobně funguje odlišně, což se může projevit právě mnoha různými příznaky v prvním týdnu. K dalším faktorům, které studie spojovala se zvýšeným rizikem vzniku trvalých příznaků covidu-19, patřila například nadváha nebo astma.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video