V Polsku došlo k uvolnění protikoronavirových opatření. Podle policie se na...

V Polsku došlo k uvolnění protikoronavirových opatření. Podle policie se na hory v polském středisku vydaly tisíce lidí. Někteří se chovali agresivně, se strážci pořádku se chtěli prát. (13. února 2021) | foto: Reuters

Zase zpřísníme. Polská vláda kritizuje řádění v lyžařském středisku

  • 208
Po opileckých výstřelcích v lyžařském středisku Zakopaném uvažuje polská vláda o tom, že zruší zmírnění opatření proti šíření covidové nákazy, které zkušebně zavedla. Ministr zdravotnictví Adam Niedzielski v pondělí káral „hloupé a nezodpovědné“ víkendové počínání neukázněných rekreantů ve vyhlášeném středisku zimních sportů na polské straně Tater.

„Takové chování jako v Zakopaném může znamenat, že budeme muset zpřísnit omezení,“ prohlásil ministr. 

Zdůraznil, že nedovolí, aby dosavadní úsilí lékařů přišlo vniveč a aby ze Zakopaného odstartovala třetí vlna pandemie covidu-19 v Polsku. 

„Každý z nás, kdo viděl fotky či záběry, se musel chytat za hlavu ve zděšení z toho, jaké mohou být důsledky,“ řekl o „přehlídce hlouposti“.

Opoziční list Gazeta Wyborcza si ministrova slova vyložil jako příslib opětovného zavedení celostátní uzávěry. Dodal však, že hlad po normálnosti, zábavě na čerstvém vzduchu a plném využití hotelových a gastronomických služeb cítí celá Evropa.

Polsko v pátek znovu otevřelo hotely a lyžařská střediska na zkušební dobu dvou týdnů. Zakopané se rázem stalo nejdůležitější destinací pro milovníky zábavy. 

Navíc se slavil valentýnský svátek zamilovaných a v Zakopaném přibyly davy fanoušků, protože se konaly závody ve skocích na lyžích. 

Televizní záběry z víkendových nocí opakovaně ukazovaly párty rozjařených lidí na pěší zóně Krupówki, která představuje hlavní zábavní a nákupní ulici v Zakopaném.

Lidé zpívali s pouličními muzikanty, tančili. Nedodržovali ovšem bezpečné rozestupy, mnozí si nenasadili roušky. Často také přehnali konzumaci alkoholu. Policie odhaduje, že na Krupówki vyrazilo několik tisíc lidí, někteří z nich se chovali agresivně a chtěli se se strážci pořádku prát. 

Rvačky byly hlášeny i z penzionů. Několik lidí skončilo na záchytce, mezi nimi i ti, kteří v opilosti usnuli v závějích. Policie podle serveru Onet musela zasahovat asi ve 200 případech.

Rozjaření Poláci se v Tatrách po rozvolnění opatření střetávají s policií

V Polsku se počet nových infekcí nedávno významně snížil. Podle ministerstva zdravotnictví v pondělí Polsko zaznamenalo 2 543 nově potvrzených případů nákazy a 25 úmrtí během uplynulých 24 hodin. 

Zemi s přibližně 38 miliony obyvatel označilo sousední Německo za rizikovou. 

V Polsku, které má zhruba 38 milionů obyvatel, se od začátku pandemie nakazilo skoro 1,6 milionu lidí, z nichž téměř 41 tisíc nákaze podlehlo.

Poláci v Zakopaném slavili rozvolnění opatření:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video