Norci v klecích na kožešinové farmě v dánském Gjoelu (9. října 2020)

Norci v klecích na kožešinové farmě v dánském Gjoelu (9. října 2020) | foto: Reuters

Vědci vyvíjejí očkovací vakcínu pro zvířata, má ochránit norky na farmách

  • 16
Tým vědců na Helsinské univerzitě vyvíjí očkovací látku, která má před onemocněním covid-19 ochránit chovná zvířata, jako jsou norci. Informoval o tom finský svaz chovatelů kožešinových zvířat Fifur. Cílem je zabránit rozšíření koronavirové infekce na finských farmách, ale i mezi volně žijícími živočichy.

Fáze testů vakcíny potrvá zřejmě několik měsíců. Podle svazu Fifur naočkovat zvířata bude znamenat ochranu pro ně i pro lidi, kteří se o ně starají. 

DPA uvádí, že na žádné z finských farem se doposud případ koronaviru nevyskytl. 

Jiná situace je v Dánsku, které se kvůli nákaze u norků a obavám z možných dopadů na člověka rozhodlo utratit více než 15 milionů zvířat. 

Jejich chov bude muset také s letošním rokem skončit. Koronavirus zasáhl rovněž farmy v Nizozemsku.

Svoji vlastní vakcínu pro zvířata vyvíjí také Rusko. K dispozici má být koncem tohoto měsíce, uvedl šéf ruského úřadu Rosselchoznadzor Sergej Dankvert v prosincovém vydání jednoho odborného časopisu. 

Zájem o ni prý projevily Spojené státy, Evropská unie a Singapur.

V listopadu zlikvidovali v Dánsku všechny chovné Norky v zemi:

26. listopadu 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video